Podjeli

Poštovani pod predsjedniče Hrvatskog Sabora, poštovane kolegice i kolege!

Ja izuzetno cijenim novinare, svih dvadeset godina političkog djelovanja surađujem sa njima, otvoren sam prema njima, ali nikako ne mogu, ne čini mi dobar osjećaj kad vidim neke naslove poput onoga kojeg sam nedavno vidio na jednom portalu „Čep u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje“.

Možda ima koji „čep“, ali taj „čep“ nije vezan uz rješavanje Obiteljskih mirovina, međutim kada to malo pročitate, onda je to dosta uvredljivo pa čak i za mene osobno, koji sam najmanje bitan u toj priči, jer zajedno sa svim stručnim ljudima Zavoda i iz Ministarstva smo godinu dana planirali kako da nitko ne bude oštećen za pravo da cijelu godino netko može podnijeti Zahtjev, da će mu se retroaktivno od 01. Siječnja isplatiti razliku i utvrditi novu vrijednost dodatka na Obiteljsku mirovinu. Dakle, ovo je planirani proces i proces se odvija skroz uredno prema našim planovima i predviđanjima.

Do jučerašnjeg dana u HZMO zaprimljeno je 128330 Zahtjeva za isplatu dijela Obiteljske mirovine. Zavod je riješio 83682 Zahtjeva, ili 65%, od čega se na dio Obiteljske mirovine odnosi 71230 dok su ostatak riješenih Zahtjeva povezani Zahtjevi za Obiteljsku mirovinu.

Neriješeno je  44645 Zahtjeva ili 34,8%, radi se u kontinuitetu od 3. mjeseca prekovremeno. Prima se svakodnevno između 250-300 Zahtjeva, naročito sada dolaze Zahtjevi iz inozemstva, koji su malo kasnije čuli da imaju na to pravo i posao teče u redu.

Neću objašnjavati, da ima neodređenih isplata Obiteljske mirovine odnosno dodatka za 9175 korisnika, odnosno 13% jer, im je Obiteljska mirovina povoljnija od dodatka na Obiteljsku mirovinu plus Osobnu mirovinu, što 15,4 % nema 65 godina, što 4,6% nema pravo na Obiteljsku mirovinu, što 3,2% nema pravo na Osobnu mirovinu, 3,5% Osobna mirovina je veća od 80 posto aktualne vrijednosti mirovine. Sva rješenja sukcesivno se otpremaju korisnicima i najvećem broju onih kojima je odobreno korištenje dijela Obiteljske mirovine, a i to je već isplaćeno.

Redovna mjesečna isplata dijela Obiteljske mirovine uspostavlja se u mjesecu donošenje rješenja, a zatim se isplaćuju zaostaci od 01. Siječnja 2023.

I tako posao teče, moram samo jednu stvar, najjednostavniji slučajevi su već riješeni, da svakoga dana sve teži i teži slučajevi se rješavaju i zato broj riješenih slučajeva dnevno polako opada, ne zbog umora, ne zbog manjeg broja angažiranosti ljudi, nego zbog težine slučajeva kad negdje treba otići u arhivu i naći spis.

Nisu procesi u HZMO automatizmom, pogotovo ne za mirovine koje nisu bile aktivne, recimo 25 godina, a i u takvim slučajevima ljudi ostvaruju pravo.

Ja molim naše ljude na strpljenje, ali molim i novinare na objektivno informiranje, a jedino što im mogu priznati, nije lako ljudima u Zavodu. Dalje ne postoji veliki entuzijazam za zapošljavanje u HZMO, plaće nisu velike, pogotovo u velikim gradovima je velika fluktoacija i to je objektivan problem, ali ne i problem sa ovim projektom Dodatka na Obiteljsku mirovinu, držimo ga pod kontrolom i od svih projekata, on je baš onako kako smo ga i projektirali. Naravno, još treba reći, da ima i dodatnih poslova koje nismo planirali prošle godine, jednog sam jučer objasnio sa ove govornice, tu je sad smanjenje onih mirovina po posebnim propisima i još mnogo drugih.

Molim medije na korektno izvještavanje i ljude na razumijevanje, svi će dobiti svoje!

Hvala lijepo!

Silvano Hrelja


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo