Podjeli

Damir Vanđelić, magistar inženjer strojarstva s dugogodišnjom karijerom na brojnim menadžerskim pozicijama.  Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. MBA titulu stječe na University of Liverpool. Na doktoratu je na Alma Mater Europaea, Maribor.

Karijeru započinje u Plivi d.d. a potom u Interbrew-u. Godine 2004. godine preuzima funkciju direktora investicija Adris grupe d.d., koju je uspješno obnašao do 2016. godine. Istovremeno je obnašao i funkciju direktora Abilie d.o.o. Od 2008. godine bio je direktor Adria Resorta d.o.o. a od 2009. godine i direktor Tvornice duhana Zagreb d.o.o. te je kao predsjednik ili član, bio aktivno uključen u rad brojnih nadzornih odbora tvrtki u sastavu Adris grupe.

Od 2016. do 2019. godine obnašao je funkciju predsjednika Uprave Croatia osiguranje d.d. a nakon toga bio je član Uprave Adris grupe d.d. Sada je ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.  Predsjednik je Nadzornog odbora INA-Industrije nafte, d.d. od 2016. godine. Član je Nadzornog odbora Croatia osiguranja d.d. i predsjednik Savjeta HANFA-e te ekspert za vođenje portfelja projekata tvrtke Vangelis d.o.o. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990. -1991. godine.”

(Vidi: https://www.ina.hr/wp-content/uploads/2021/11/Nadzorni-odbor-CV.pdf; dijelove teksta istaknuo: Z. P.; stranica posjećena 16. 9. 2022.)

Nadzorni odbori INA-e su (prema medijskim izvješćima), ovu tvrtku koštali godišnje između 330 i 500 tisuća kuna; naime, toliko se isplaćivalo članovima NO, među kojima je – kako i priliči – najveći dio kolača uzimao predsjednik, odnosno, u ovom slučaju (od 2016. godina nadalje), naš “supermen” zvan Damir Vanđelić. Zašto “supermen” – pa stoga što je zadnjih mjeseci tako predstavljen u javnosti, a fama o njegovim gotovo nadnaravnim sposobnostima buknula je naročito nakon gostovanja kod “Acka nacionale”, u emisiji državne dalekovidnice “Nedjeljom u 2”.

Budimo konkretni: Prema pismenoj “Odluci o naknadi članovima Nadzornog odbora INA, d. d.” od 26. 8. 2020. godine, predsjedniku ovog tijela pripadala je naknada u visini 3 (tri) prosječne neto plaće radnika zaposlenih u INA d. d., a članovima u visini 2 (dvije) prosječne neto plaće radnika zaposlenih u INA d. d.

(Vidi: https://www.ina.hr/app/uploads/2020/07/08-Odluka-o-naknadi-%C4%8Dlanovima-Nadzornog-odbora_HRV.pdf; stranica posjećena 16. 9. 2022.)

E, sad, neka svatko izračuna (ako ima podatke o prosječnoj plaći zaposlenika INA-e), koliko je od 2016. godine do danas, predsjednik NO “digao” love za svoj “nadzor” nad poslovanjem ove tvrtke, a koji nije odrađivao.

Moj izračun kaže ovako: Godine 2017., prosječna neto plaća u INA-i bila je 9.385 kuna, pa zaokružimo li ovaj iznos na 9.000 i sumiramo na toj procjeni primanja predsjednika NO ove tvrtke za 6 godina, odnosno 72 mjeseca, to je onda iznos od 1. 944.000 kuna (72 mjeseca X 27.000 kuna), a vjerojatno i više, jer INA spada u najprofitabilnije kompanije u kojima plaće mogu samo rasti, nikako padati.

Dakle, naš “supermen”, Damir Vanđelić, koji je sjedio punih 6 godina na mjestu predsjednika Nadzornog odbora INA-e, legalno je “digao” oko 2 milijuna kuna na ime predsjedavanja ovim tijelom i “nadziranja poslovanja” spomenute kompanije – a da pojma nije imao što se u toj tvrtki događa, kakvi su menadžerski ugovori, po kojoj se cijeni kupuje i prodaje plin itd., itd.

Mašala – rekli bi Bosanci.

Kako je vidljivo iz priloženog CV-a gospodina Damira Vanđelića, to mu je bio samo manji dio prihoda, jer obnašao je i brojne druge, dobro plaćene dužnosti.

Lijepo je biti pametan i sposoban, pa i talentiran za biznis. I protiv takvih nitko normalan nema ništa, jer takvi su kadrovi (pod uvjetom da su savjesni, pošteni i dobronamjerni) korisni za društvo, odnosno, za sve nas. Ali, što s onima koji svoj posao ne odrađuju, a gomilaju funkcije, u javnosti se predstavljaju kao “supermeni” i uz to dižu milijune?

Ako je istina ono što mediji objavljuju, gospodin Vanđelić nema namjeru odgovarati na pitanja novinara vezano za svoje predsjednikovanje u NO INA-e, ali je zato kao zapeta puška spreman u svako doba “oplesti” po premijeru i Vladi. Kod nas je najlakše naleći na tu rudu i tući po Vladi i HDZ-u, jer to je već poodavno postala neka vrsta “nacionalnog sporta”.

No, trebamo li postaviti pitanje: Je li to u ovom slučaju moralno i normalno!? Duguje li gospodin Damir Vanđelić javnosti neke odgovore na pitanja vezano za svoj angažman u INA-i ili ne?

U sveopćoj pomami “lova” na vladajuće, ovo se pitanje gotovo i ne postavlja – a trebalo bi. Biti izravno odgovoran za nešto i pobrati vrhnje za posao koji nisi odradio, a onda okrenuti pilu naopako i pronalaziti krivce na drugim stranama zaboravljajući izravnu vlastitu odgovornost za pokušaj pljačke u INA-i…je li to moralno?

I kako sad vjerovati spomenutom “supermenu” da je sve druge (brojne) dužnosti obavljao i da ih obavlja savjesno i odgovorno, nakon ovoga u INA-i? Ima li on kao takav moralno pravo prozivati, optuživati i voditi kampanju protiv bilo koga? Je li pošteno uzeti gotovo 300.000 eura za posao koji nisi odradio?

Zlatko Pinter


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo