Podjeli

OBJAVA ZA MEDIJE

Zagreb, 7. prosinca 2020.

UGP POLOŽIO VIJENAC ISPRED MINISTARSTVA GOSPODARSTVA

 

Posljednji pozdrav malom i srednjem poduzetništvu


Poduzetnici i obrtnici imaju sve manje vremena, a Vlada i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja čine vrlo malo kako bi im pomogli. Jako smo razočarani da umjesto pomoći poduzetnicima, ministar uzvraća uvredama na račun 13 500 članova UGP-a

 Udruga Glas poduzetnika danas je položila vijenac ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te se na taj način pozdravila od mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske i nadležno ministarstvo nisu donijeli mjere koje su adekvatne i na taj način su uzrokovali golemo nezadovoljstvo među poduzetnicima.

Ponovno smo istaknuli da želimo da predsjednik Vlade razriješi s dužnosti ministra gospodarstva koji je pokazao nerazumijevanje za mnogobrojne probleme poduzetnika i obrtnika. Također, za vrijeme svog mandata nije pokrenuo ni jednu značajnu reformu. UGP inzistira da su ključne reforme gospodarstva nužne kako bi Hrvatska izašla jača iz ove krize.

Upravo je to potaknulo poduzetnike i članove UGP-a da se okupe ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Upalili su lampione, položili vijence i cvijeće kako bi skrenuli pozornost na neizvjesno proljeće koje očekuje poduzetnike i njihove obitelji. Prijevoznici koji su bili izuzetno pogođeni ovom krizom i koji nisu dobili gotovo nikakvu pomoć, zaustavili su jedan trak prometa u Ulici grada Vukovara kako bi podržali ovu akciju. Ističemo da su se poštovale sve epidemiološke mjere i da se osiguravala distanca.

Tražimo hrabre promjene, porezne promjene, pravosuđe treba napokon profunkcionirati, javna i lokalna samouprava se trebaju digitalizirati, optimizirati. Prestanite s presijom, ne možemo plaćati 500 parafiskalnih nameta, suludi PDV koji je jedan od najvećih u EU.“ – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Moramo ponoviti da su kratkoročne mjere neadekvatne i da će otjerati tisuće poduzetnika i njihovih obitelji u propast te nezaposlenost. Za UGP ovo nije borba samo za tvrtke, već za sve radnike u Hrvatskoj. Želimo snažno gospodarstvo i poduzetnike koji neće bježati iz Hrvatske zbog loših ekonomskih politika.

Osim toga, oštro osuđujemo izjavu ministra Ćorića koji je naveo da UGP „uzurpira javni prostor“ i koji je na osobnoj razini napao predsjednika UGP-a. Zar je borba za život nekoliko desetaka tisuća tvrtki i opstanak 100 000 radnih mjesta, uzurpiranje javnog prostora?

„Sramotan je osoban napad ministra gospodarstva na predsjednika neovisne i jake udruge poduzetnika i obrtnika kao sto je UGP. Umjesto da se bavi reformama i smanjivanjem nameta, on se bavi javnim osobnim uvredama poduzetnicima okupljenima u udruzi koja ima više od 13.500 članova.“ – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Smatramo simptomatičnim kako, prema anketama koje možemo vidjeti u medijima, HDZ podržava 30% građana, dok u današnjoj anketi jednog portala, ministra Ćorića podržava svega 8% građana. Također, samo 6% ispitanika zaposlilo bi ministra Ćorića u svojoj tvrtki.

“Ministar Ćorić se ne mora bojati otići s ministarske funkcije jer smo sigurni da će mu netko od 13 500 članova UGP-a rado ponuditi posao na neodređeno vrijeme, s probnim rokom od tri mjeseca, pod uvjetom da ne koristi 6+6,jer nikako ne bismo željeli da se vrati na Ekonomski fakultet i da svoje gospodarske nazore prenosi na nedužne studente prije nego što nešto nauči o stvarnom životu i o tome kako zaraditi plaću na tržištu.“– rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 13.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

Lijep pozdrav,
Udruga Glas poduzetnika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo