Podjeli

Jučer se obilježavao dan nasilja nad ženama, a danas dan zaljubljenih. Najprije okrutnost pa onda odmah dolazi ljubav da popravi svijet..No začetke ženskih trauma možemo pronaći u dječjim bajkama.
U Ivici i Marici,  kad je majka djece umrla, tata da bi udovoljio novoj ženi, a morao se odmah oženiti,djecu je odveo u šumu, tamo ih je dočekala, opet žena, vještica koja ih je lukavo mamila. Kad su se djeca vratila tata je postao junak , jer je otjerao onu ženu koja mu je hitno trebala.
U Pepeljuzi sličan horor, okrutna maćeha koju je izabrao otac, muči njegovo dijete, koje opet spašava kraljević junak. Snjeguljicu je otrovala žena, a spasio princ na bijelom konju.
Te su bajke obilježile djetinjstvo milijuna ljudi, te su se bajke čitale prije spavanja i u bolesti, krasile su police knjižnica bile su inventar vrtića.
 Žene kao pisci došle su kasnije, no teško je mijenjati prvo saznanje koje ti puni “praznu ploču” s kojom se dijete rodi
Siledžije se ne rađaju takvi,oni postaju s vremenom, upijaju život kakav im nudi okoliš, no započeti život sa sumnjom da se u svakoj drugoj ženi krije zlo, jako je dobro sjeme da razvoj krene u krivom smjeru
Taman kad žene zaborave na bajke, sazru i krenu u borbu sa životom čekaju ih seksualni predatori, čeka ih bolno dokazivanje u struci, podizanje djece uz posao.
Žene u prosjeku zarađuju manje, žene umirovljenice, imaju u prosjeku četvrtinu mirovine manje od muških umirovljenika. Kod nas i majčinska mirovina koja iznosi 2% dodatka na mirovinu nemaju sve žene.  Zaboravljamo da je i ekonomska sigurnost natjerala žene da trpe fizičko nasilje.
Slušamo ovih dana prijedlog nove vlasti u Zagrebu da vrtići rade do 21 h za majke radnice koje nemaju kome ostaviti djecu. Odmah su se javili “uvaženi” saborski zastupnici koji su protiv toga, iako nitko tko voli svoje dijete neće to koristiti ako mu ne treba.
Politička elita s primanjima od kojih se dobro živi s malo obaveza, ne poznaje takve žene, oni skupljaju bodove na tuđoj brizi, u svojoj licemjernoj brizi za tuđu djecu.
Skupljanje bodova na tragedijama postala je praksa naših političara. Danas u novinama  vijest da političari u Hrvatskoj troše 4’8% BDP, silne milijarde za plaće i povlastice. Plenković se hvali rastom koji se temelji na potrošnji i većim cijenama.
Inflacija mu je gorivo za rast,a on se dvoumi i hoće li vaučer koji će pomoći najsiromašnijima biti 200 ili 400 kuna. Podatak da će se pomoć proširiti na 90 000 građana više plaši nego što daje nadu. Sasvim sigurno će inflacija stvoriti više novih siromaha od broja onih koji će dobiti pomoć,a niti jednom već siromašnom, neće pomoći da iz siromaštva izađe.
 Turizam kao najjača gospodarstvena grana čini 20% BDP, a rashodi na politički kadar 4’8% , strašna je to cijena koju plaćaju hrvatski građani.
Političari su zaduženi za uvjete poslovanja i trgovanja, naši  su stvorili uvjete koji je otjerao 25% građana u siromaštvo  i ubrzano rastemo.
Žena iznad 65 godina  po najnovijim podacima 28,7 % u riziku je od siromaštva.
Danas kad će se po novim običajima slaviti ljubav obratite pažnju na te žene na ulici. Svaka treća nema novaca za podmiriti svoje obaveze, a bila je vrijedna radnica, majka i baka. Starost u siromaštvu, uz sve bolesti, strašno je teška i to je isto vid najgoreg zlostavljanja.
Moderni političari stvaraju po uzoru na pisce bajki iz davnine, nove priče o svojem uspjehu koji se temelji na horor pričama iz života.
I danas ću ponoviti nitko vam od političara neće ništa dati što vam već nije uzeo.
Svejedno sve vas volim, mada isto kao i jučer, budite zdravi i čuvajte se , nađimo svi zajedno snagu da promijenimo stvari na bolje..
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo