Podjeli

Novi model obiteljske mirovine je nakon dugo vremena i zahtjeva od strane mnogih umirovljeničkih udruga i stranaka konačno došao na red, jer kako ističu iz Vlade to je bilo jedno od predizbornih obećanja za mandat koju upravo odrađuju. U tom smislu će se uskoro oformiti radna skupina pri Vladi koja bi trebala ponuditi novo zakonsko rješenje. Nadamo se da ovaj puta neće na isti način kao što se dogodilo sa povećanjem cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, a to znači da će umirovljeničke udruge i stranke imati novu priliku da pokažu umirovljenicima da li su im oni u prvom planu ili osobni interesi pojedinaca.

Ne treba biti nitko naivan pa pomislit da će Vlada dati umirovljenicima i jednu jedinu lipu više no što budu morali, a morat će dati odnosno izdvojiti onoliko za koliko se zajedničkim snagama umirovljeničke udruge i stranke izbore za pregovaračkim stolom. Svako soliranje, što je do sada bilo nepisano pravilo, a koje je Vlada svaki puta do sada znala i te kako dobro iskoristiti na štetu umirovljenika, treba spriječiti u začetku i javno prozvati svakoga tko se usudi samostalno u ime umirovljenika nešto dogovarati bez da za to dobije mandat, po mogućnosti svih udruga i stranaka umirovljeničkog predznaka koje djeluju na nacionalnoj razini.

Kako su već pušteni u javnost neki prijedlozi uključujući i ovaj koji predlaže Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) koji je iz nekog razloga objavljen u prilogu teksta Jutarnjeg lista treba kazati da sličnih prijedloga ima još cijeli niz koji isto tako zaslužuju pozornost. Ne smije se dogoditi da umirovljenici zbog nekih međusobnih razmirica opet ostanu kratkih rukava stoga se žurno mora poraditi na komunikaciji umirovljeničkih udruga i stanaka kako bi se zajedničkim naporom iznjedrio što je moguće kvalitetniji prijedlog.

SUH se npr. u svom prijedlogu zalaže da se postotak za obiteljsku mirovinu koju može dobiti pokojnikov partner poveća sa 70% na 85%, no zašto taj postotak ne bi bio i veći pa sve do 100 pokojnikove mirovine. SUH predlaže između ostalog i da se naslijeđeni dio mirovine obračunava na bazi 50% od aktualne vrijednosti mirovine (AVM) pokojnog člana. Isto tako predlažu i da se uvede cenzus tako da zbroj vlastite i naslijeđene mirovine ne smije prijeći dvije prosječne mirovine itd. itd. itd…..

Naravno da ne treba apriori odbaciti ni jedan prijedlog već ih, naravno uključujući i ovaj od SUH-a, sve pažljivo razmotriti i zajednički pokušati složiti najbolji mogući „paket“ zakonskih izmjena koji će se kao konačni prijedlog ponuditi Vladi. Kako je jasno da će cijela slijedeća godina biti godina konzultacija, a tek 2022. ona u kojoj bi se mogle donijeti zakonske izmjene, jasno je da za dogovaranje imamo sasvim dovoljno vremena, nadam se i dovoljno dobre volje i iskrenosti svih onih koji se u javnosti zaklinju da su za zajedništvo i suradnju.

Zakon o obiteljskoj mirovini je prevažno pitanje za sve umirovljenike stoga je bez ikakvih ograda ili bilo kakvih uvjeta nužnost suradnja između SUH-a, MUH-a, Koordinacije umirovljeničkih udruga, HSU-a, BUZ-a i SU-a. Oni koji odbiju suradnju ili je iz bilo kojeg razloga – opravdanja ne budu željeli su u stvari oni koji umirovljenicima ne žele dobro, ali i oni od kojih se svi trebaju ograditi i eliminirati s popisa umirovljeničkih udruga ili stranka koje se iskreno zalažu za boljitak umirovljenika. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/umirovljenici-ce-ubuduce-moci-zadrzati-svoju-i-naslijediti-mirovinu-partnera-15001864

U Zagrebu, 11.11.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

099 73 83 669


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo