Podjeli

21.02.2024. povijesni je dan za navijače Dinama.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije mons. Dražen Kutleša potpisali su danas dva Sporazuma kojima se nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor oko zemljišta na kojemu se nalazi stadion Maksimir, pokrenut još 1997. godine.

„Danas je bitan dan jer je nakon čak 27 godina riješen imovinsko-pravni spor. Vjerujem da se upravo zbog nerješavanja ovog spora nije išlo na izgradnju novog stadiona, nego na rekonstrukciju koja nikad nije dovršena. Ponosan sam da se ovaj spor riješio u mandatu ove gradske uprave“ – poručio je gradonačelnik Tomašević.

Sporazumima se otvara put ka izgradnji novoga gradskog stadiona Maksimir. Sporazum između Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske je u prosincu 2023. usvojila Gradska skupština Grada Zagreba. Nakon ovog sporazuma više nema pravnih prepreka za izgradnju novog maksimirskog stadiona.

„Pokazali smo da se i najteži problemi mogu riješiti u korist građana Zagreba i Hrvatske. Grad Zagreb u ovom trenutku izrađuje studiju izvodljivosti koja će definirati prateće sadržaje uz sami stadion, koji će omogućiti komercijalnu održivost investicije. Smatramo da se stadion može izgraditi primarno privatnim kapitalom, bez sudjelovanja novca iz gradskog proračuna. Dovršetak studije očekujemo kroz nekoliko mjeseci nakon čega slijedi javni urbanističko-arhitektonski natječaj za najbolje rješenje organizacije ovog prostora. U konačnici, javnim natječajem će se također birati i privatni investitor za stadion i prateće komercijalne sadržaje“ – zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Najavio je i pomoć Vlade u obnovi Poljuda. ‘Ovo je primjer odlične sinergije i pokazao je model, na koji način možemo svi zajedno raditi. Vrijeme je da sad svi prionemo u drugu fazu i da do sljedećeg Svjetskog prvenstva imamo novi stadion’, zaključio je Plenković.

Nadam se samo da neće trebati još 27 godina da se izgradi sami stadion, koliko je trebalo da se postigne sporazum, da se uopće riješi pitanje zemljišta… a ne zaboravimo izbori su!

Autor: Branka Mioč

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo