Podjeli

Tamo danas već davne 1991. godine 18.ožujka zbog pogibeljne ugroze mlade države Hrvatske u prostorima PS Čakovec osnovama je „Jedinica za posebne namjene“ tadašnje PU Varaždinske koja je kasnije preimenovana u SJP RODA PU  Varaždinske. Svoje prvo ozbiljnije borbeno djelovanje postrojba je odradila već krajem lipnja i početkom srpnja te iste godine i to na području Banovine točnije u naseljima Dragotinci i Kraljevčani u svrhu zaštite i eventualnog izvlačenja hrvatskog stanovništva koje je ostalo životno ugroženo u okruženju srbočetničkih bandita i jugovojske. Postrojba je prošla cijelu Republiku Hrvatsku obnašajući zadaće obrane i oslobađanja, sudjelujući u svim borbenim operacijama od Vukovara do Dubrovnika, da bi početkom novog stoljeća bila rasformirana i prevedena u jedinice interventne policije nadležnih Policijskih uprava. Kako bi ratni pripadnici i dalje ostali u kontaktu i korisni zajednici, te kao civili odrađivali društveno koristan rad, 2000. godine u prosincu registriraju udrugu građana koristeći ime svoje ratne postrojbe „UDRUGA SPECIJALNE JEDINICE POLICIJE PU VARAŽDINSKE „RODA“

Ovaj bi uvod trebao pripadati povjesnici, a ne današnjoj zbilji koja je obilježena prirodnom katastrofom, što je zadesila Banovinu pa tako i ovdje spomenuta naselja. Istoga trenutka čim se slegla prašina porušenih Banijskih domova, predsjedništvo udruge uzbunilo je članstvo, svoje prijatelje i podupiratelje, te sa ljudima na potresom stradalom području stupilo u stalni kontakt u  cilju što primjerenije i konkretne pomoći stradalima. U par dana uz pomoć CK Varaždin i DVD Nova Ves, Bisag i MO i NK Kučan Gornji prikupljena je velika količina hrane, odjeće, pokrivača, dječje hrane, hrane, hrane za životinje, rasvjetnih i grijaćih tijela, te se pripremilo za novi let RODA.

Iako kalendarski „prerano, RODE“ su ponovo poletjele prema Banovini sa četiri dostavna vozila natovarena prikupljenom pomoći koju su nakon sigurna slijetanja podijelile stanovništvu, Dragotinaca i Kraljevčana, a ono što oni nisu mogli primiti podijeljeno je u okolnim naseljima i centrima. Ponovni susret ratnika sa stanovništvom bio je veoma emotivan i vredniji od svega materijalnoga što se dopremilo. Nakon uspješno obavljene prve zadaće o skrbi stradalog stanovništva i snimanja stanja te detektiranja daljnjih potreba RODE su se vratile u svoje gnijezdo iz kojeg će koordinirati i prikupljati materijalnu pomoć dogovorenu sa stradalima Dragotinaca i Kraljevčana.

 

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo