Podjeli

Sjećate li se Imunološkog zavoda (IMZ)? Čudno da ga ni danas gotovo nitko ne spominje, iako je riječ o javnozdravstvenoj ustanovi od strateškog državnog interesa, koja je proglašena kapitalnim zagrebačkim projektom? Tamo se već godinama ne proizvode virusna i bakterijska cjepiva, krvni derivati ni serumi. Zar to nama ne treba, poglavito u situaciji u kojoj smo se danas našli? Država se očito odrekla ove ustanove u kojoj se tek održava hladni pogon ili pak čuvaju krvne plazme.

Uništiti jedan ovakav kapitalan pogon ravno je nacionalnoj izdaji.

Bilo je svakakvih pokušaja da se on oživi, da počne djelovati, ali sve je ostalo na pokušajima, odnosno mrtvom slovom na papiru.

Mnogi ističu da je  za dugogodišnje loše stanje  u IMZ kriva politika. Gdje se ona upetlja tu „trava ne raste.“ Politika je uništila ovu ustanovu, ali i niz drugih.

Nismo čuli da je zbog toga netko kazneno odgovarao, ali i te kako smo čuli da su se pojedinci umnogome obogatili za „jednu kunu“.

Pitanje svih pitanja jeste: tko je odgovoran i za čije se interese ruše ovakve ustanove?

Na to su već trebale odgovorite nadležne službe, od policije, Državnog odvjetništva do Uskoka.

Teško je zamisliti da se nije imalo vremena ili dokaza.

Očito je u pitanju nešto drugo.

Grad Zagreb je („kobajagi“) želi pomoći, pa je tamo „upumpao“ stotinjak milijuna kuna, koje su umjesto za proizvodnju utrošene za plaće.

Druge države ovakvu bi proizvodnju držale  kao kap vode na dlanu.

Da je svih proteklih godina Imunološki radio, a bilo je mogućnosti, ali ne i želje, možebitno ne  bi ostajali bez pojedinih protuotrova i imunoglobulina, odnosno ne bi ovisili o njegovu uvozu, upozoravali su radnici.

Velike se igre i dalje igraju oko ove kapitalne zdravstvene ustanove.

I po tome se vidi da je pojedinim moćnim (političkim) pojedincima zdravlje ljudi zadnja rupa na svirali, iako u javnosti i u svezi time prodaju maglu, kao mi smo za, ali…

Dakle, kako bilo da bilo, kad će se pokrenuti proizvodnja u IMZ-u, ili još bolje- zbog čega je o ovoj ustanovi nastupila sablasna tišina i muk, kao da ih  imamo za „bacanje“?

Ne, gospodo i gospođe, drugovi i drugarice, Imunološki zavod je samo jedan!

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo