Podjeli

Sudeći po posljednjim izjavama ministra Božinovića očito je da su u Stožeru odnosno Vladi konačno i sami shvatili ili pak morali prihvatiti činjenice o počinjenju cijelog niza grešaka uvođenjem raznih potpuno nepotrebnih i promašenih  mjera od početka pandemije. Naravno, kako svaki dan temeljem novih informacija baziranih na znanstvenim istraživanjima stiže sve više informacija, koje im redom ne idu u prilog, tako je i Stožer činjenicama stjeran u kut počeo razmišljati o izlaznoj strategiji kako bi se pokušao izuzeti od odgovornosti  za greške. Spominjanjem utjecaja javnosti u kontekstu važnog parametra za donošenje nekih mjera očito je da se sada pokušava odgovornost za vlastite greške prenijeti na same građane.

Pitam se od kuda toliko drskosti ministru Božinoviću da izjavi kako su zatvaranja nekih djelatnosti bila između ostalog velikim dijelom i radi velikog pritiska javnosti da se zatvaraju kafići, restorani, teretane, škole i što sve ne.  Oni koji su bili glavni nositelji i širitelji straha, sada kada su uvidjeli da su im cijelo vrijeme mjere koje su nametali bile potpuno promašene, prozivaju one koje su svojim potpuno neutemeljenim informacijama pa sve do običnih izmišljotina odnosno lažima doveli u situaciju velikog straha za vlastit život uvjerivši ih da opasnost dolazi iz kafića, restorana, škola, teretana i od kuda sve ne.

Kako bi što više relativizirao odgovornost Stožera odnosno Vlade ministar Božinović, kako su mediji prenijeli kaže: „Prije par mjeseci smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja u nekoliko navrata, kakve mjere da se poduzmu u njihovim objektima. Tada su nam brojevi počeli rasti i tada je jedna od glavnih poruka i od strane medija bila da zapravo trebamo ići u zatvaranje tih objekata. Javno mnijenje se u tom trenutku potpuno okrenulo na tu stranu. Rezultati mjera su bili takvi da se brojke nisu okrenuli i ti objekti su zatvoreni prije dva mjeseca.

Od tada uz disciplinirano ponašanje sugrađana i zbog provedbe mjera brojevi su počeli padati, padaju već šest tjedana, ali nisu na razini koja je zanemariva”…. rekao je ministar Božinović.

Ovo što je ministar Božinović izjavio je upravo još jedna potvrda da su sve mjere Stožera cijelo vrijeme pandemije isključivo politički motivirane. Na žalost nisu ni jednog trenutka htjeli poslušati glas razuma koji je cijelo vrijeme dolazio od onih koji su argumentirano dokazivali štetnost i promašenost mjera. Mnogi od nas su prije uvođenja mjera kojima su zatvoreni kafići, restorani, teretane, škole, stao rekreativni sport itd. upozoravali i argumentirano dokazivali da je epidemija upravo tada dosegla vrhunac i da u prosincu i siječnju 2021. slijedi brzi pad broja zaraženih.

Kako smo najavili tako se i dogodilo upravo onako što smo prije dva mjeseca mnogi od nas i pisali ili govorili, a čemu svi zajedno svjedočimo ovih posljednjih dva mjeseca. Dakle pad broja zaraženih u prosincu 2020. i siječnju 2021. godine nije imao gotovo nikakve veze sa navedenim mjerama Stožera, a svi oni koji su te mjere uvodili će prije ili kasnije za svoje propuste morati položiti račune.

Za nastale gubitke u poslovanju ugostiteljske branše, neodržavanje nastave, zabranu rekreativnog sporta idt. isključiva je odgovornost Stožera odnosno Vlade RH i nikoga drugog.

U Zagrebu, 04.02.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo