Podjeli

Nova tužba Upravnom sudu u Splitu protiv rješenja ministra Tomislava Ćorića o imenovanju ravnateljice Nacionalnog parka Krka

Upravni sud u Splitu je već jednom u okončanom sudskom postupku pravomoćnom presudom ukinuo rješenje ministra Tomislava Ćorića o imenovanju Nelle Slavice ravnateljicom JU NP Krka, zbog nezakonitosti samog rješenja i naložio donošenje nove odluke, uz obvezujuće upute koje su Ministarstvu dane u toj presudi.

No, i novim se rješenjem grubo krši Zakon o zaštiti prirode, Zakon o općem upravnom postupku, ali i onaj o hrvatskim braniteljima, tvrdi za HRT jedna od kandidatkinja na natječaju – Ljiljana Zmijanović.

Imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Krke, tvrdi Ljiljana Zmijanović – nezakonito.

Kao kandidat s mjerljivo boljim stručnim referencama i doktorskom disertacijom iz područja upravljanja zaštićenim područjima, tvrdi, daleko je kvalificiraniji kandidat za radno mjesto za koje se natjecala.

– Netko je trebao reći: poštujte izvrsnost, poštujte kriterije, poštujte reference, kazala je Zmijanović.
Presuda Upravnog suda u Splitu čije je obrazloženje i uputa obvezujuća za stranke u postupku, konkretno ministra Ćorića, nedvojbeno je potvrdila da je u bitnom sporan način na koji je Ministarstvo došlo do bodovanja i stvaranja bodovne liste koja je bila pretpostavka za donošenje odluke o odabiru najboljeg kandidata, naglašava Branimir Zmijanović, punomoćnik Ljiljane Zmijanović.

U odgovoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike stoji da je:

– U bitnome, Upravni sud je utvrdio kako u izvješću o provedenom javnom natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja od 6. veljače 2019. nije sadržana bilješka niti je sačinjen zapisnik o razgovoru s kandidatima.

Na to punomoćnik Branimir Zmijanović našem novinaru kazuje da je Presuda suda javno dostupna i da Ministarstvo posve krivo pokušava interpretirati vrlo jasnu odredbu iz obrazloženja suda, pokušavajući stvoriti pogrešnu sliku o razlozima poništenja rješenja, dakle, o tome je sud kazao svoje, a Ministarstvo u ponovljenoj odluci ne dostavlja ništa čime bi dokazali da se postupilo po nalogu suda.

Nad rješenjem o imenovanje nadzor vrši Državni inspektorat, na podneseni zahtjev od strane Ljiljane Zmijanović, jer je kao nezaposlena hrvatska braniteljica trebala imati prednost pri zapošljavanju.

Državni inspektorat donio je rješenje kojim je ustanovljena povreda na koju se pozivamo u svom zahtjevu za provođenje inspekcijskog nadzora i takvu povredu vidi i sagledava kao razlog za otkaz ugovora o radu sadašnjoj ravnateljici, rekao je odvjetnik Zmijanović.

U tijeku je žalbeni postupak na to rješenje.

Iz odgovora Ministarstva zaštite okoliša i energetike ističu:

– Žalba od strane Javne ustanove Nacionalni park Krka izjavljena je radi očitih povreda odredbi procesnog i materijalnog prava te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešnog zaključka.

Aktualna ravnateljica Nella Slavica, pred kamere ne želi. Poručuje tek – da se nije sama imenovala za tu poziciju. – donosi HRT

Kao javnost nismo od gospođe Slavice dobili odgovore na brojna pitanja, među kojima su poznatije posjedovanje dvije stranačke iskaznice HDZ i HNS, ozbiljne optužbe za plagiranu koncepciju rada koja je bila natječajna kondicija i ocjenjena ocjenom deset, nemogućnost uvida u diplomski rad, izostanak odgovora na moguće onečišćenje fekalijama u Skradinskom buku, šokantna spoznaja da u stvari nije magistar struke kako ju je predstavio šef Županijskog HDZ-a Nediljko Dujić, a što su otkrili novinari…

Stoga, ne smije se zaboraviti da je svaki ravnatelj javne ustanove, pa tako i JU NP Krka,  javna osoba. Javna stvar ‘Res Publica’, je upravljanje javnim dobrom i javnost mora znati sve, to je princip demokracije!  S kojim pravom javna osoba odbija komunicirati s javnošću i imamo li pravo razmišljati što to skriva i čega se boji gospođa Ravnateljica.

Hoće li na poziciji ravnateljice gospođa Slavica ostati, trebalo bi rasvijetliti pravosuđe. Upravni sud u Splitu trebao bi potkraj veljače dati konačan pravorijek o ovom slučaju.

Anđelko Jeličić

https://vijesti.hrt.hr/578670/ministarstvo-na-sudu-drugi-put

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo