Podjeli

Kada je prije nekoliko dana predsjednik RH Zoran Milanović u odgovoru na jedno pitanje novinara o njegovu stavu prema ruskom cjepivu, odnosno da li bi ga Hrvatska trebala nabaviti, dao je jedan veoma zanimljiv i više no jasan odgovor. Nekako mi se čini da je  rekavši kako bi ga on nabavio i od „Čečenske mafije“ ako ga imaju zapravo poslao jasnu poruku Vladi RH  odnosno premijeru Plenkoviću što je puno više od puke slikovitosti koja se inače želi postići takvim odgovorima.

Bacimo li pogled na kalendar i uobičajeni početak turističke sezone postaje jasno zašto je predsjednik Milanović želio skrenuti pozornost, odnosno zašto je od presudne važnosti da se što prije cijepe rizične skupine. Što prije se svi „rizični“ cijepe to smo bliže putu da Hrvatska u skoro vrijeme postane Covid free zona. Ono što će nekim zemljama odnosno farmaceutskim korporacijama biti enorman profit od prodaje cjepiva bi za Hrvatsku ove godine trebao biti turizam odnosno turistička sezona, a ona bi uz dobru pripremu, pa i onu epidemiološku, mogla biti jedna od ponajboljih u posljednjem desetljeću. Ne treba imati iluziju pa misliti kako naši turistički konkurenti neće poduzeti doslovno sve da se domognu cjepiva, pa i na štetu neke od država, a zašto ne i ciljano na Hrvatsku, koje će sasvim sigurno ostati uskraćene za već dogovorenu dinamiku isporuka i količina. Nismo li već u toj igri??

Upravo zato što je Hrvatskoj turistička sezona od iznimne važnosti u žurnu proceduru za nabavku cjepiva iz Rusije ili Kine treba ići doslovno odmah. Najkasnije u drugoj polovini ožujka i početkom travnja Hrvatska mora krenuti u masovno cijepljenje i tako cijepiti sve kojima zaraza koronavirusom prijeti hospitalizacijom ili pak onim najgorim ishodom, dakle sve starije od 65 godina, kao i sve one sa više komorbiditeta bez obzira na životnu dob. Uz navedene odmah trea cijepiti i sve osobe vezane za turističku branšu, baš kao što su se prethodno već cijepili i svi oni iz više raznih djelatnosti koji su radno u neposrednom dodiru sa  starijim osobama.

Hrvatska ni pod koju cijenu ne smije dozvoliti da se nađe u poziciji u kojoj se našla prošle godine pred kraj ljeta kada su neke članice EU doslovno preko noći počele zabranjivati svojim državljanima put u Hrvatsku ili su im prilikom povratka određivale izolaciju. Vlada mora učiniti doslovno sve da cjepiva bude dovoljno i na vrijeme kako bi se turistička sezona odvila bez ikakvih iznenađenja, posebno ne onih neugodnih.

U Zagrebu, 21.02.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo