Podjeli

Bura puše na cijelom Jadranu, jedan kanader prizemljilo je jato galebova, ostajala su samo tri. Jučer na TV gledamo silnu zabrinutost gradonačelnika Novalje u dilemi hoće li na Zrču pasti promet zbog požara.
Kratkoročna pohlepa za turističkim prilivom eura, kao da sutra ne postoji.
Štetu koju rade požari nitko ne zbraja, ali svaki dan imamo nove podatke o broju turista.
Piše mi prijateljica s Dugog otoka. Kod njih je Telašćica gorjela u ponedjeljak. Kanaderi su ugasili, ali se jučer ponovo rasplamsalo. Gledala slike s požarišta od ponedjeljka i vidi vatrogasca s nagorjelim cipelama.
U utorak novi izlazak na teren istih vatrogasaca,.čovjek u borbu s vatrenom stihijom odlazi u istim cipelama koje su nagorjele dan prije.
S druge strane gledamo u Sinju parkirane službene automobile s upaljenim klimama cijelo popodne.
Potrošnja tih automobila za jedno popodne jednaka je cijeni opreme za jednu vatrogasnu jedinicu.
No ne, kod nas bahati političari crpe zadnje snage naše države za održavanje luksuza svojih potreba.
Kola Hitne koja su izgorjela na intervenciji, bila su stara 10 godina, izgleda da su otkazale kočnice zbog neodržavanja.
Automobili političara rok trajanja 4 godine, servisiranje i više nego redovno.
Tako je i u državnim firmama. U Podravci smanjena prodaja i uprava najavila smanjenje plaća radnicima. Veliki dugovi dobavljačima, no bonusi podijeljeni. Martina se pohvalila skromnošću, kad joj je nabavljen automobil Passat s najboljom opremom.
S dr. Berošom ama baš nitko nije na čistu. Lijeka protiv covida nema, pa ima, pa opet nema, Hitna služba nema opreme, a on ide u adaptaciju sanitarnih prostorija u svom ministarstvu s cijenom 20 000 kuna po kvadratnom metru.  U Bandićevom Barok-stilu.
Beroševa reforma koja se najavljuje cijelu godinu počinje adaptacijom sanitarnih čvorova.
Dr.Beroš od heroja srozao se na kicoša bez pokrića, adaptacije će biti pokriće za prekomjerne račune. Vrte oni istu taktiku više desetljeća, ide to njima.
Ova generacija političara koja se “potrefila” u globalnoj krizi, uz dodatne domaće prirodne katastrofe uz svu pomoć EU, ne može nas odlijepiti od dna EU.
Za 38 km. pruge Križevci – Dugo Selo , radovi su počeli u srpnju 2016 , još nisu gotovi i EU šalje penale od 120 milijuna kuna. Novci su bili osigurani već na početku radova, EU je sufinancirala s 85 %. Cijeli projekt košta oko 200 milijuna eura i radovi su trebali završiti  u veljači 2020 godine.
Nakon što je HŽ dva puta uspio produžiti rok završetka gradnje na dvije godine, krajnji rok je bio ožujak 2022 god. Pruga nije gotova pa su stigli penali.
Hrvatskoj je za dokumentaciju trebalo dvije godine.
U našoj državi u administrativnom dijelu vrijedi pravilo “zakompliciraj maksimalno.”
Najgore je u poljoprivredi, mala gospodarstva nemaju šanse.
Osebujni lobisti poput ministra Tolušića, Josipe Rimac, ali još svih zainteresiranih za poticaje bez proizvodnje prilagodili su zakone i propise za sebe. Sinu od Lucića odobreno je 16 milijuna kuna za poljoprivrednu proizvodnju, a ima firmu koja prodaje šarafe.
 No veseli činjenica da se potvrđuje stara poslovica
“Svaka rit dođe na šekret”
Rimac i Tolušić već su bili na čučavcu u Remetincu i još čekaju suđenje, a Lucić će uskoro,država mu je oprostila 600 000 kuna poreza, no naišao je na sudca koji ne priznaje problem kriznih godina u muškarca, poslao ga na izdržavanje kazne dok ga kriza ne prođe.
Dr. Berošu je možda bolje da se ne navikava na
 Barok-stil , moglo bi mu teško pasti novo privikavanje, a bome i ostalima iz Plenković-benda.
Obruč se steže, oni koji su do sada šutjeli, mogli bi progovoriti, svako će gledati da spasi svoju guzicu od prokletstva “šekreta”.
Pohlepa na kraju bude pogubna za pohlepnika. Interesantno je to da je i prošli mjesec kod nas inflacija u porastu, iako su cijene hrane u EU oštro pale. Naši drže cijene radi turista, a to je isto dvosjekli mač.
Umjesto da imamo švicarski standard, koji su nam obećavali političari, imamo, švicarske cijene, a zadržali balkanski standard.
Plenković- bend je na odmoru, pojave se samo na prigodnim feštama, u pingvin odijelima prilagođeni klimama u autima, jesen bi za njih mogla biti veliko iznenađenje, izgleda da će u modi biti sasvim drugačiji repertoar.
Tražit će se čisti računi, a to im baš ne ide od ruke.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo