Podjeli

Gotove su salonske igre u Hrvatskoj. Prva gruda je pala. Simbolika početka obnove nije prvi temelj kuće, već prva gruda snijega. Bezopasna gruda koja može pokrenuti lavinu.
Nakon salona u Zagrebu gdje je odabranih 100 zaslužnih građana spremno na pljesak za potpisani ugovor o kupnji aviona, sasvim drugačija situacija u Petrinji.
“Hoćemo obnovu!” jasno se čulo jučer u Petrinji.
Kiseli osmijeh na licu premijera i spominjanje “boze koju prodaje Milanović”, znak je da je došao kraj bezveznim izgovorima.
Niti  duhovito niti pametno, čvrsto tlo izmiče ispod pažljivo izglancanih cipela. Obećanja i pusta samohvala potrošena su u našoj državi
 Naznaka je to velikih promjena u ekipi na terenu, a možda i promjena u  samom vođenju ekipe.
Gospođa u lila kaputić u poput turističkog vodiča koji ne poznaje jezik destinacije domaćina.
Biskup Košić nesvjesno priznaje da se manipulacijama danas napreduje.
 Pomaka ima i u formiranju otpora u  akademskoj zajednici. Dekan Baletić i gosp. Križić položili su svojim istupom iz Savjeta vlade kamen temeljac povjerenja u struku i stručnost.
Poput gosp. Vanđelića koji je odbio je biti sudionik u statičkom položaju pomaka s mrtve točke obnove u Zagrebu.
Premijeru opomena u Jurišićevoj, u sjaju obnovljene zgrade koja je obnovljena na privatnu inicijativu
Ministar Horvat više ne zna kako opravdati svoje jalove pokušaje , ponestaje mu riječi, a nema niti jednog primjera.
Pravi promašaji ove bezidejne Vlade tek će se vidjeti kada će im trebati radna snaga koja bi fizički izvela obnovu.
Dugogodišnja politika koje je hrvatske radnike otjerala iz Hrvatske dolazi na naplatu ovog proljeća s prvom lopatom obnove.
 Uvoz radne snage neće pokriti nebulozne našeg sistema u kojem je radnik i dobar majstor zadnja rupa na svirali.  Svjedoče tome redovi pred pučkim kuhinjama, nekada ponosni radnici svojim radom nisu zaradili mirovinu koja bi ih čuvala od gladi u starosti. Više od polovice umirovljenika u prošlom mjesecu dobila je manju mirovinu od prosječne koja je ispod linije siromaštva.
Ništa ne ujedinjuje ljude kao zajednička nesreća, to su pokazale nesebične donacije, volonteri iz slojeva siromašnih.
Niti pjesma jučer nije  ugrijala srca ni građana, ni prosvjednika, krivi taktovi u krivom danu , na krivom mjestu.
Ekipa u Banskim dvorima od danas mora pratiti prognozu vremena.  Sjeverni vjetrovi mogli bi donijeti snježnu mećavi i zasuti Banske dvore grudama otpora. Neće tu pomoći ni ograda ni uniformirani policajci koji su dobili zaštitnu opremu tek kada je stradao jedan od njih. Ovih dana i njihov sindikat bavi se svojim ravnateljem koji se po pravima i primanjima uzdigao do razine Premijera.
Pobuna i među djelatnicima Hitne pomoći, dr Grba u Saboru učvršćuje svoju stolicu, a ne mari za probleme  djelatnika i nedostatak sredstava za rad Hitne službe.
Samo joj treba lila kaputić i simbol dodvorice, značka karijeristice u usponu.
Završetak krizne godine koju su obilježili prodavači  koju su maglu zamijenili bozom, obilježila je snježna gruda i gromoglasno izgovoreno “HOĆEMO!”
Hoće li iz grude nastati lavina poslije kojih će doći do promjene u djelima,a ne u ispraznim riječima izgovora, ovisi o radničko umirovljeničkoj slozi i podršci  obezvrijeđenih stručnih ljudi koji obraz ne mijenjaju za novčanice, koju su svoju stručnost stekli učenjem, a ne plavom kuvertom u ladici kompromitiranog profesora.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo