Podjeli

Par dana vrti se priča o otkrivenim robovima. Najprije su bili u pitanju Nepalci . Ta je priča navodno dobro završila, “gazda” je platio sva dugovanja.
Drugi slučaj trajao je čak 28 god. Čovjek je za “gazdu” radio sve teške poslove u poljoprivredi, u građevini, nemoguće da sredina nije znala, no nikakve reakcije nije bilo.
Istovremeno čitamo podatke da Hrvati malo rade,što je i ujedno opravdanje za male mirovine.
Istina je kao i obično negdje na sredini,
Hrvati bez rada ne mogu preživjeti, pogotovo zbog toga što je socijalna naknada mala
I danas puno Hrvata radi,
a nisu prijavljeni da rade, ovaj čovjek iz Križevaca punih 28 god. Već bi imao uvijete za nekakvu mirovinu da je gazda izvršio svoju obavezu.
Ima toga puno, najviše u građevini, ugroženi nezaposleni radnici prihvate nemoguće uvjete jer novac trebaju svaki dan. Kada dođe starost ostaju godine najtežeg rada nezabilježene kao radne.
Puno muljanja sa studentima koji si sami plaćaju školovanje, ali primjer prodekana koji je tako krao novac za sebe, ulazi u anale najbezobraznijeg iskorištavanja ljudi, ali i strašnu poruku da se protuzakonito raditi može izučiti od prodekana na faksu.
Studenti su preko “Student servisa” sklapali poslove, podizali honorar koji su onda predali prodekanu
a on bih i nagradio s 10% provizije.
Studenti su dobili praktičnu poduku iz kriminala prije nego su se osposobili za zanimanje.
 Problem nije samo kriminalne kategorije već i  odgojno, kulturno sociološke.
 U najosjetljivijoj  životnoj dobi budući poslodavac dobije lekciju kako besramno iskoristiti nemoćnog i slabijeg od sebe, od sebi nadređene osobe.
Prodekan je lovu trošio na skupu luksuznu robu, parfeme i skupe poklone.
Jučer je jedan mladi čovjek uzeo sjekiru i njome razbio Audi svog poslodavca koji mu duguje plaću za 6 mjeseci. Najprije je zamolio sve prisutne da se udalje,
 kako ne bi stradali od stakla i krhotina. Nakon što je razbio auto, sjeo je i sačekao policiju.
Svako nasilje nad tuđom imovinom je nasilje, trebalo bi i jednako tretirati i nasilje na pravima ljudi da za određeni rad dobiju i plaću po dogovoru.
Mnogi radnici tek nakon predaje zahtjeva za mirovinu saznaju da imaju rupe u stažu, poslodavac nije uplatio zakonsku obavezu, a izgubio mu se svaki trag, negdje uživa u kriminalno stečenoj imovini,
a prevareni umirovljenik jedva preživljava i još ga država tretira kao neradnika.
Prošli tjedan vidjeli smo i radnice Orljave u prosvjedu za 3 neisplaćene plaće koju im duguje država. Na što su prisiljene radnice koje imaju svoje obaveze koje zbog neisplate plaće nisu u stanju izvršiti,
 državu nije briga,
 ali će im uredno poslati ovrhu na svaki neplaćeni račun za dugovanje prema državi.
  Kako bi zlobnici rekli “država nam je u banani”, zbog svoje neefikasnosti stvaramo sirotinju, a kriminalci dobiju poduku na fakultetu.
 O podmićivanju za ispite i prodaju diploma već je sve rečeno, a malo toga učinjeno.
Da bi se stvar raspetljale čekamo kriminalce da sami otkucaju svoje pomagače.
Nakon Mamića, sada čekamo da propjeva Josipa Rimac i Dragan Kovačević , kako bi spoznali dubinu dna na koje smo dospjeli.
U međuvremenu smo saznali da dr. Lončarić, najnovije optuženi za davanju mita Milanu Bandiću nije podmirio vezanje broda u pristaništu u Crikvenici
gdje se povukao da u miru uživa. Ukupno duguje oko 100 000 kuna što  bi podmirilo 32 minimalca a time i smanjilo toliko i ovršenika,
kada bi u našoj državi nekome bilo stalo,
 za sada vidimo, da tek kada kriminalci ili umru ili ih prokažu drugi kriminalci,
institucije djeluju.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo