Podjeli

Gledajući ovih dana uživo ili na mnogim snimkama koje dolaze sa terena pogođenim potresom ne možemo ne primijetiti i nešto što u najmanju ruku izaziva čuđenje. Gotovo u podjednakom obimu su nastradale mnoge kuće novije gradnje kao i one koje u građene puno ranije. Sa nevjericom gledamo kako su se tijekom potresa urušile čak i kuće koje su obnovljene nakon Domovinskog rata.  Ono što smo imali priliku vidjeti uživo na licu mjesta kao i u nekoliko reportaža u kojima je zorno slikom pokazano kako su se kuće nakon Domovinskog rata obnavljale potpuno nestručno i nekvalitetno svakoga mora ostaviti bez teksta. Naprosto je nevjerojatno za vidjeti da su kuće obnavljane bez ikakve čelične armature, sa lošim betonom ako se ono betonom uopće može nazvati, ali sve to uz činjenicu da je netko za tu „obnovu“ i te kako dobro naplatio svoj „rad“.

 

Reći će netko da možda u ovom trenutku i nije pravo vrijeme za otvarati ovu temu ali ja mislim da upravo ova tragedija koja je pogodila Hrvatsku jeste pravo vrijeme za istinski početak obračuna sa ratnim profiterima koji su umjesto kvalitetne obnove razrušenih domova ljudima napravili po život opasne klopke. To što su neki koji su radili na obnovi uradili ljudima je uz neviđenu pljačku naprosto i pokušaj ubojstva, a sve zajedno zaslužuje najtežu moguću kaznu uz oduzimanje sve njihove imovine koju stekli ratnim profiterstvom, a znamo da kazneno djelo ranog profiterstva ne zastarijeva.

 

Javnost ima pravo znati, i to doslovno odmah, koja je to tvrtka i u čijem vlasništvu nakon domovinskog rata obnovila odnosno sagradila kuću gospodinu Tomislavu Staniću u Strašniku na Baniji, a čije su fotografije osvanule u doslovno svim medijima. Koliko je još ovakvih objekata i gdje se sve nalaze a koje je izvodio isti izvođač ili možda njegov kooperant? Ovaj je „zločinački“ primjer obnove najbolja slika ratnih profitera koji su ne mareći za sigurnost ljudi umjesto sigurnih domova u stvari gradili grobnice za žive ljude. Ova kuća je dobar razlog radi čega se odmah trebaju pregledati svi objekti koji su obnavljani nakon Domovinskog rata i bez milosti se obračunati doslovno odmah sa svakim izvođačem koji je „obnavljao“ ili „gradio“ na isti način.

 

U svakoj normalnoj državi, dakle pravno uređenoj,  bi se već isti dan nakon otkrića ovakvih primjera dogodila prva uhićenja odgovornih, kako onih koji su obnovu iz navedenog primjera izvodili tako i onih koji su tu obnovu nadgledali i potpisivali građevinske knjige, a njihova imena kao i imena njihovih tvrtki bila javno objavljena. Ne dogodi li se pak ništa od prethodno navedenog  to bi moglo značiti i da su oni koji su nakon Domovinskog rata  „obnavljali“ danas oni koji bilo izravno ili neizravno imaju glavnu riječ u državi.

 

Na premijeru Plenkoviću i njegovoj Vladi je da prethodno navedeno svojim potezima potvrdi ili demantira…

 

U Zagrebu,04.01.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo