Podjeli

Živnulo je jučer na Markov trgu u Zagrebu. Poredali se Audiji, friško izglancani, došli ministri s odmora na sastanak o mjerama. Svi su dobre volje,  fiskalni priliv nikada veći. Inflacija obara rekorde.
Picek u dućanu postao je dragocjenost kao da se svaki  izlegao od zlatne koke.
Srećom pa su “firme” i “prva pričest”na proljeće, sad za pohance za malo veći ručak treba dići kredit na godinu dana. U svijetu cijene malo stagniraju no kod nas one rastu i dalje zbog turista.
Zbog turista i mi koji imamo hrvatske plaće i mirovine, plaćamo piceka  kao da je jeo, dok se debljao, samo sjemenke suncokreta i na sitno isjeckane orahe, a ne kuruze.
Najprije smo punili blagajnu zajedno sa turistima, a sada će jako uspješna Vlada dijeliti pomoć iz te blagajne. Pomoć će vjerojatno ići samo jako siromašnima, a ovi koji još malo imaju, pod svaku cijenu, moraju ostati bez toga.
Inflacija 12,3% u Hrvatskoj hrana skuplja do 100% od zadnjeg usklađivanja mirovina, ali usklađivanje mirovina umirovljenicima 6% . Kada dođe euro hrvatski umirovljenici moći će svoju mirovinu svezati u četiri čvora maramice za brisanje nosa, ako je još negdje imaju.
U četiri novčanice od po 100 eura stat će njihov minuli rad za 32 godine staža.
Kad plate režije razbit će dvije preostale stotice na pedesetice i razdijeliti na tjedne.
Meso će se vagati na grame, sardelice na komade, a ne daj bože potrebe za ljekovima
 Plinara je išla korak dalje, ona poduzetnicima koji dolaze potpisati ugovore daje i na potpis zadužnice u visini više tisuća eura.  Naši pričaju kako se skladište  plina Okoli dobro puni , no u to skladište stane jako malo za naše potrebe, a prostor LNG terminalu iznajmljen je, dobrim dijelom, strancima.
Lepršavost ministra neće dugo trajati, mali obrtnici najavljuju prosvjede, umirovljenicima je preostalo masovno izumiranje, ali oni ne odustaju od dobro uhodanog recepta da je Bog prvo sebi bradu napravio.
Paladina koji u Zagrebu nije obnovio niti jednu kuću , obnovio je kat Vjesnika za svoju rezidenciju. Iz fonda za obnovu i razvoj , razvio je sustav ventilacije i grijanja za cijelu zgrada Vjesnika da bi on imao željni komfor i mir da na miru čita svoje optužnice.
Novi ministar Primorac čudom se čudi kako netko može imati 350 firmi u 10 kvadrata, a on je imao firmu i obrt u poštanskom sandučiću i odmah ga je uočila ministrica Tramišak i dala mu posao,
U prvoj godini 2021. zaradio 577 784 kune. Jedan od poslova bila je recenzija Nacrta prijedloga Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko moslavačke županije.
Niti firma niti obrt nemaju niti jednog zaposlenog sve je obavio ministar koji je bio zaposlen kao
 profesor na Ekonomskom fakultetu s plaćom od 16 941 kuna.
Profesor je našao načina da izbjegne plaćanje PDV, doprinosa, čak si nije isplatio ni plaću, valjda radi manjeg poreza, a sada se čudi što su se toga dosjetili i drugi.
Od revitalizacije i oporavka jedino je iseljavanje iz tog područja zaživjelo. To je inače ista kasa iz koje je Paladina i obnovio krilo Vjesnika.
Iz te kase najprije se moraju namiriti autori Programa, onda suradnici i savjetnici pa majstori koji dotjeruju urede gdje se ti programi čitaju, pa recenzenti, pa ministar Paladina sa svojim suradnicima, onda tek na red dolaze stradalnici.
Od Savske do Siska puno je računa na koje sjeda lova u međuvremenu, upravo zbog toga obnova zapinje, a o revitalizaciji nema ni govora.
Firme iz poštanskih sandučića obiru vrhnje na mlijeku za kojeg mljekar dobiva 3 kune, a hrvatski penzioner plaća s 1/5 dnevnog limita svoje penzije.
Za izradu recenzije Primorac  je dobio  69 000 kuna, za te novce mljekar mora prodati 23 000 litara mlijeka, treba mu štala, 10 hektara livada, barem 20 krava koje mora
svaki dan nahraniti od tih 3 kune koje je dobio za mlijeko.
Ministar Primorac rođen je  1984 godine, školu je završio 2013 i pored što je bio profesor na fakultetu bio je zamjenik predsjednika NO  RTV, vanjski suradnik Odbora za financije Hrvatskog sabora i vanjski profesor na Pravnom fakultetu, zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije.
Sve to je radio u isto vrijeme, u istoj godini, uz firmu i obrt.
Poljoprivrednik koji ima 20 krava cijeli dan mora raditi oko tih krava , na večer je umoran da ne može niti odgledati prognozu vremena.
Kad bude reviziju Programa o revitalizaciji, radila  Udruga proizvođača nekog specifičnog proizvoda s određenog lokalnog područja možda se i desi revitalizacija, ovako ništa od svega, osim iseljavanja.
Financijski stručnjaci s urođenom greškom, najprije sebi, pa što ostane, onda za ono za što je bila namjena, čude se kako i drugima uspijeva to što oni misle da je rezervirano za njih.
Nema sumnje da se ministar Primorac dobro pobrinuo za sebe, radnici se moraju za sebe.
Ministar Piletić pripremio je takav Zakon ugovora u radu da će s posla letjeti kad se poslodavcu sprdne, a za radno mjesto već će biti rezerva u avionu koji dolazi iz Nepala.
Radnici i umirovljenici  i poljoprivrednici zajedno mogu napraviti reda u državi gdje su postali socijala uz 10 hektara zemlje i 20 krava u štali, a za ručak si ne mogu priuštiti piletinu.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo