Podjeli

Umirovljenici žele samo pristojnu mirovinu i dostojanstven život…

Dvoznamenkasta inflacija tijekom 2022. godine definitivno je kod umirovljenika razbila svaku iluziju da bi se sa postojećim formulama izračuna i usklađivanja mirovina uistinu mogla nazvati mirovinom. Ako se već dugi niz godina na kraju svake, pa i prošle nakon rekordnih usklađivanja i rasta događa konstantni realni pad mirovina onda se više ne radi o nekoj slučajnoj grešci već jedino o neznanju, nesposobnosti  ili možda ipak samo izostanku političke volje onih čiji posao treba biti rješavanje problema, uključujući i probleme 1,2 milijuna umirovljenika od kojih je više od pola sa mirovinom ispod linije siromaštva.

 UMIROVLJENICI ZAJEDNO – politička platforma je čvrstog stava da se nešto po pitanju mirovina odnosno mirovinskog sustava mora uraditi žurno i radikalno. Umirovljenicima je dosta poigravanja sa njihovom egzistencijom i ne žele biti ničije marionete koje se mogu kupiti za šaku eura. Ono što treba je žurna promjena izračuna osnovice za mirovne uz istovremeno povećanje mase sredstava za 20%. Umirovljeničke udruge SUH i MUH su kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe još prošle godine, dakle prije enormne  inflacije, iznijele zahtjev za 10%nim povećanjem mirovina, dočim su SU i BUZ u svojim prijedlozima izašli sa 20%nim povećanjem odnosno 12%nim udjelom mirovina u BDP-a što je u odnosu na 15% koliki je udio mirovina u BDP-u nekih zemljama EU sasvim prihvatljivo.

Nema opravdanog razloga da Hrvatska ne uvede sličan sustav izračuna osnovice mirovina koji je bio do sredine 90-ih odnosno da se osnovica za mirovinu računa na temelju najboljih ili 10 posljednjih godina tako da bi mirovina za 65/41 bila u visini 75% prosječne neto plaće navedenog perioda. Uz navedeno 20%tno povećanje mase sredstava za mirovine i novi izračun za sve sadašnje umirovljenike Hrvatska bi riješila jedan od svojih najvećih problema, problem enormnog i rastućeg siromaštva umirovljeničke populacije.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – politička platforma će uz programsku suradnju sa umirovljeničkim udrugama učiniti sve kako bi u novom sazivu Hrvatskog sabora bilo dovoljno zastupnika koji će se moći izboriti da mirovina svakog umirovljenika bude dostatna za život dostojan čovjeka.

Umirovljenike u borbi za normalan život dijeli samo jedna politička odluka, odluka koju će na prijedlog UMIROVLJENICI ZAJEDNO – političke platforme donijeti ova ili slijedeća Vlada!

U Zagrebu, 06.04.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo