Podjeli

U prošlom tjednu HERA je u novine poslala vijest da će cijena plina od 1. 04. biti veća oko 300% . Cijena plina na tržištu je sada kao u vrijeme prije rata u Ukrajini, a ostalo je i neprodanih zaliha zbog blage zime.
Na vijest o cijeni plina javnost, odnosno građani, burno smo reagirali i jučer smo čuli d se cijena plina neće mijenjati sljedeću godinu dana. Pazite sad koji su razlog naveli, ne nisu našli novo nalazište, već su našli novu metodu izračuna
Dakle za cijenu plina koju imaju kućanstva  niti je kriv rat, niti masoni, već formula po kojoj se računa cijena.
Ako nešto kupiš i pomnožiš s 3 dobiješ puno više nego ako pomnožiš samo sa 1,3, to se ući negdje u 4 razredu škole, no “stručnjaci” u HERA tek su sada otkrili decimalni zarez, treba hitno istražiti, ne na kojem su fakultetu studirali, nego na kojoj su pumpi kupovali gorivo.
Cijena struje uvjetovana je cijenom nafte i plina, pa će valjda i tamo doći do revolucionarne formule koja će spriječiti poskupljenje struje.
Dok je cijena nafte išla gore, cijena goriva formirala se prema mediteranskom tržištu, a mi smo kupovali, većinom na američkom.
Da nije predizborna godina teško bi mi do novih formula, ovako svake četvrte godine možemo se nadati inovacijama koje će donijeti velike preokrete u životu građana.
Ovako se  ova nenarodna Vlada igra s građanima pušta balone i šalje “niš’ koristi” ministra Filipovića da ih pod novinarskim reflektorima buši.
Istu “kadrilu” izveli su i s radnicama Orljave. Nakon skoro dvije godine čekanja na zakonsku otpremninu, dakle na novac  koji je po članku 126 Zakona o radu, poslodavac. dužan isplatiti radnicima, ako svojim ponašanjem nisu skrivili otkaz, pozvali su radnice na dogovor baš na 8. mart kako bi ih mogli dočekati s cvijećem.
Skoro dvije godine u kojoj je bujala inflacija i tako umanjila vrijednost tog novca i dvije godine brutalno gaženja radničkih prava tih žena, oni su sve popravili s par buketa cvijeća i poslali javnosti sliku brižne vlade koja se skrbi o radnicima.
Gospođa pokazuje buket cvijeća koji je dobila od Premjera i kaže da od poslodavca nije dobila za 30 godina niti karanfil, zaboravljajući da je poslodavac  taj koji je sjedio preko puta nje i koji joj je podvalio lijepi osjećaj da je u nečemu pobijedila.
Vlasnik Orljave bila je država i Vlada je odgovorna za sve što se tamo desilo.
Gospođa, da ima sindikalnog duha, jučer bi od pregovarača na strani države zatražila zakonske zatezne kamate za sav dug uključujući za zaostale plaće, kakve ona plaća, kad zakasni s plaćanjem svojeg duga.
Ministar Bačić blagoglagoljivo je obećao d će intervenirati kod stečajnog upravitelja da radnice imaju prednost prema naplati duga za svoje odrađene plaće, što isto piše u Zakonu o provedbi stečaja , no ministar će intervencijom doprinijeti da se poštuje zakon, iako Vlada nije ispoštovala svoju obvezu da isplati otpremninu.
 Ni taj dogovor ne bi jučer bio postignut da  nije predizborna godina, još bi se načekale poziva na dogovor i to sigurno ne bi  bio 8. mart.
Tih 77 radnica na ime otpremnine trebaju dobiti oko 205 333 eura  dobiti će ih iz proračuna u godini kad su naši političari  pa i ministar koji je dobio “pedalu” više potrošili za odlazak na nogometne utakmice, nego je dug prema tim radnicama koje su ostale bez posla.
A gospođa sindikalistica misli da je pobijedila, žalosna je činjenica da je jučer postupkom Premijera , u buketu cvijeća, sakrila podvala o grubom kršenju radničkih
( ženskih) prava, i to baš na 8. Mart.
Od podlog licemjera možeš očekivati samo podlost, polovica od tih žena otići će u prijevremenu mirovinu koja će biti doživotno penalizirana, sudeći po visini otpremnine radile su za minimalac i nisu dovoljno uplatile za minimalnu mirovinu.
Mirovina iz toga će biti godine staža, puta (oko ) 82 kune, toliko će vrijediti godina staža nakon usklađivanja, ukupno  oko 2500 kuna, ako su imale 30 godina staža.
Na to ide formula za penalizaciju, ukupna mirovina ni blizu za normalan život u starosti. U  82 kune solidarna je pripomoć u iznosu oko 3 kune penzionera koji su odradili staž.
Država svojim lošim poslovanjem stvara umirovljenje “sirotane” koje solidarno uzdržavaju umirovljenici koji stoje malo bolje od puke sirotinje, jer su ostvarili puni staž, napravili puno prekovremenih sati , odradili puno raznih svetaka, blagdana i neradnih nedjelja, pa i je penzija malo bolja.
Ovih dana milijun Francuza prosvjeduje zbog povećanja dobne granice za odlazak u mirovinu u 64 godini života, a Francuska je 1. u svijetu po visini sredstava za zbrinjavanje socijale, 32% BDP -a ide na to.
 Mi smo među najlošijima u EU po visini mirovine za odrađeni staž, zadovoljni s Vladom koja ima formulu koja od odličnog radnika stvara “sirotana” u mirovini i sretni smo kad obeća da će ispoštovati zakon, koji je na  snazi, nakon skoro dvije godine.
HERA je pokazala da se formule mogu mijenjati!
Drage žene malo borbenog duha ne bi falilo,da su naše majke bile tako depresivne, još bi po ulici hodale s 5 koraka iza, tako da nam muževi imaju hladovinu.
Dolje podli licemjeri!
Hoćemo pravedno!
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo