Podjeli

Visoka inflacija koju prati enorman rast cijena doslovno svega vodi Hrvatsku prema sve izvjesnijem porazu u borbi protiv siromaštva radi čega bi Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada mogao biti i dan prosvjeda umirovljenika protiv rastućeg siromaštva.

Usprkos vladinim paketima pomoći, najavljenom rekordnom usklađenju mirovina od 8%, povećanjima plaća i mirovina, i dalje raste broj umirovljenika koji sa mirovinom padaju ispod linije siromaštva. Da nam je prije nekoliko godina netko kazao da će mo se u 2023. „radovati“ kada nešto poskupi „samo“ 20 ili 30% mislili bi da se šali, no uz enormna poskupljenja sve je više ljudi, posebno umirovljenika, koji su prisiljeni birati između potrebnog lijeka ili hrane, a svi znamo da bez hrane ili neophodnog lijeka za mnoge od njih nema života.

Hrvatska je kao što svi znamo omiljena turistička destinacija koju tijekom ljetnih mjeseci posjeti veliki broj gostiju što dovodi i do rasta potražnje za robama i uslugama. To su pak mnogi trgovci, iznajmljivači i ugostitelji vođeni pohlepom iskoristili za enormno podizanje cijena kako bi ostvarili što veću zaradu. Takvim ponašanjem je najviše pogođeno domicilno stanovništvo sa malim prihodima među kojima se najviše ističu upravo umirovljenici čiji prihodi već odavno ne mogu pratiti rast cijena.

Građanima treba biti jasno kako nije realno očekivati od Vlade ili nekog drugog da se miješa u zakone tržišta izuzev u specifičnim situacijama kao što je bio slučaj sa energentima. Živimo u tržišnoj ekonomiji u kojoj svatko za svoju robu ili uslugu može formirati cijenu koju god želi što znači da trgovci neće smanjivati svoje cijene sve dok god imaju dovoljno kupaca. Tek kada se roba počne sve dulje zadržavati na policama zbog manjeg interesa kupaca, ili sve više praznih stolova bude u ugostiteljskim objektima, će svi oni redom brzo spustiti cijene.

Umirovljenici zajedno – Politička platforma poziva udruge, umirovljeničke posebno, da svoje članstvo pokušaju informirati o kretnju cijena, posebno osnovnih živežnih namirnica u trgovinama ili trgovačkim centrima u njihovim sredinama. Umjesto kukanja ili „prijetnji“ Vladi građani uz pomoć mnoštva udruga mogu veoma brzo stati na kraj neopravdanom podizanju cijena bojkotom svih onih koji se u svom poslovanju vode pohlepom umjesto etikom koja podrazumijeva zaračunavanje razumnih marži.

Mi u platformi Umirovljenici zajedno nećemo odustajati od borbe za potpuno novi izračun osnovice mirovine za sve umirovljenike, na bazi 75 – 80 posto neto plaće kroz 10 vezanih (najboljih) godina, za povećanje AVM na 15 – 17 EUR što u konačnici znači minimalno 615 eur mirovine uz 41/60-65, kao ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života. Jedino navedene izmjene mogu biti efikasno oružje u borbi protiv rastućeg siromaštva umirovljenika.

Sve drugo je samo još jedan loša „politička kozmetika“ u funkciji PR-a.

U Zagrebu,13.08.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo