Podjeli

Otkako je ministar Šušnjar preuzeo ministartvo gospodarstva notorni I. Milatić je već s premijerom dogovorio svoj ostanak kao državni tajnik (jer državne tajnike direktno bira Vlada).

Navodimo samo recentne apsurde u kojima se Milatić trenutno nalazi:

1)      Pod istragom je Povjerenstva za sukob interesa za dva slučaja, posla s vinima i procvat vinskog biznisa OPG-a Milatić u trgovačkom lancu Konzum (P Vujnovac) i zbog druženja u klubu Mint – gdje se našao za istim stolom s investitorima u obnovljive izvore energije – o čijim projektima je on osobno u prilici donositi odluke.

2)      PUKA SLUČAJNOST? Ulagači s kojima se družio državni tajnik Milatić dobili gotovo polovicu odobrenja za solarne elektrane. Prema podacima u Registru obnovljivih izvora energije, proizlazi da se na tvrtke s kojima su povezani Tomislav Ćurković (i obitelj), te Ivan Šimić (i vlasnici Energovizije), investitori koji su zimus snimljeni kako se u noćnom klubu druže s državnim tajnikom za energetiku Ivom Milatićem, odnosi skoro polovica ukupne snage sunčanih elektrana koje su od 2022. godine ishodile energetska odobrenja.

3)      Poništenjem natječaja od strane bivšeg ministra Habijana za tri sunčane elektrane kod Benkovca. I naravno šef povjerenstva, je Ivo Milatić, državni tajnik, a sudjeluju Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku, Sanja Ivelj, načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije,… Od trenutka prijave za energetska odobrenja (19. srpnja 2023.) do trenutka objave zaključka o poništenju navedenih natječaja (8. svibnja 2024.) prošlo je čak 294 dana. A zakon propisuje da se ovakve odluke donose unutar 30 do maksimum 60 dana.

4)      Obezglavljenu HERA-u koju državni tajnik optužuje za opstrukciju zelenih projekata kreće iz HERA-e a sve kako bi skinuo svu odgovornost sa sebe i svog protuzakonitog izbora A. Kinderman Lončarević i D. Žambokija u Upravno Vijeće HERA-e. Saborski Odbor za gospodarstvo HERA-u, u medijski eksponiranom slučaju INA d.d. plinsko poslovanje, okvalificirao i utvrdio da je interes RH ugrožen i tražio odgovornost Upravnog vijeća HERA-e a koje ni danas nije sankcionirano. Za katastrofalno protuzakonito poslavanje i stanje u HERA-i optužio je prethodne (!) državne administracije koje su trebale učiniti više da se stanje poboljša.

5)      Hrvatska je od Europske komisije dobila već drugu primjedbu jer u svoje zakonodavstvo nije potpuno implementirala pravila o promicanju korištenja obnovljivih izvora energije – prema standardima EU-a trebali bismo proizvoditi i iskoristiti 32 posto te energije. Riječ je o drugoj opomeni Komisije koja je postavila novi rok da se uskladimo s potrebnim standardima. Ovo je iz djelokruga i nadležnosti državnog tajnika za energetiku?!!

Naravno kao istaknuti član HDZ-a bio je zadužen za provedbu energetskog programa koji uključuje instaliranje 2.250 MW elektrana u prošlom mandatu iz obnovljivih izvora. EU komisija je u svom izvješću iz svibnja 2024., o napretku RH vezano za RePowerEU programa utvrdila da RH ima samo 1.600 MW instaliranih iz OIE.

 

Pitamo se :

Hoće li daljnji ovakav rad državnog tajnika i u tandemu s (njemu 9. ministar) ministrom Šušnjarom biti uspješan!?

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika