Podjeli

Dana 02. lipnja 2020. god. Predsjednik uprave HOPS-a g.Tomislav Plavšić, donosi nova Pravila i mjere sigurnosti za rad vanjskih izvođača na privremenim gradlištima s kojim dodatno daje vjetar u leđa svim direktorima da nastave sa protuzakonitim odobravanjem izvođenja radova u objektima HOPS-a.

U jednom stavku članka propisuje, da kad vanjski izvođač želi angažirati novog vanjskog izvođača treba sklopiti dodatak Ugovora sa novim vanjskim izvođačem.

U drugom stavku istog članka propisuje da je dovoljno da novi izvođač dostavi ugovor ili narudžbenicu sa ugovornim izvođačem. Dozvoljena je i mogućnost da novi izvođač angažira i svog podizvođača.

Najveći problem propisanog članka što nije vidljivo kada koju odredbu primijeniti i tko treba sprovesti postupke kada se ne želi sklopiti dodatak Ugovora..

Da nije smiješno bilo bi žalosno da u renomiranoj državnoj tvrtci predsjednik uprave sa ovakvim odredbama potiče na kriminalne aktivnosti.

U Prijenosnim područjima Zagreb, Rijeka i Osijek ignoriraju i ovako liberalna Pravila i rade po „starim uhodanim pravilima“, tko im što može.

U prijenosnom području Split zbog nejasnoća iz novih Pravila vezano za rad vanjskih izvođača direktor Zoran Sinovčić donosi upute i propisuje obrasce za primjenu Pravila. Protuzakonito i protivno internim aktima HOPS-a nametnuta je obveza Voditeljima ugovora da izdaju Odobrenja za angažiranje vanjskih izvođača čime im je nametnuta nepotrebna odgovornost.

Veliki doprinos ovakvoj praksi u HOPS-u i donošenju kriminalnog internog akta od strane Predsjednika uprave dala je direktorica Sektora za ekonomske, pravne i kadrovske poslove g. Ira Župić svojim tumačenjem od 07.03.2019. god. vezano za angažiranje podugovaratelja podugovaratelja. U emailu dostavljenog upravi HOPS-a i direktoru prijenosnog područja Split pored ostalog navedeno je da podugovaratelj može angažirati drugog podugovaratelja bez sklapanja ugovora sa naručiteljom i bez obveze direktnog plaćanja pozivajući se na članak 222. i 223. Zakona o javnoj nabavi. G Župić bi trebala znati da se odredba članka 222. stavak 3. može primijeniti ako je tako nešto predviđeno u dokumentaciji za nadmetanje. Sve dokumentacije za nadmetanje i svi Ugovori sa izvoditeljima u poglavlju podugovaranja ne predviđaju i onemogučavaju podugovaratelja podugovaratelja. Neugovorni podugovaratelj nije poznat Zakonu o gradnji i Pravilniku o zaštiti na radu na privremenim gradilištima. Navedeni akti poznaju samo pojam ugovorni izvođači.

Što kazati kada se u državnoj tvrtci ne sprovodi Zakon o javnoj nabavi, kada se ne sprovode interni akti usklađeni sa zakonskim aktima, kada se donose interni akti, upute i tumačenja protivno zakonskim aktima, nego da je formirana kriminalna hobotnica čija nedjela bi trebala ispitati nadležna državna tijela.

Odobravanje izvođenja radova protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi nije specijalnost samo u HOPS.u. Na sličan način javna nabava se sprovodi i u HEP-u i drugim brojnim javnim tvrtkama zbog nepostojanja nadzora od strane države, u provedbi Zakona o javnoj nabavi u cijelosti.

Direktori u HOPS-u imaju visoka primanja od plaće i bonusa, službeni automobil 24 sata cijelu godinu i za privatne svrhe, dobre police osiguranja, i uvijek nešto fali.

Zašto direktori krše zakone i interne akte HOPS-a ?

Zakone i interne akte HOPS-a, direktori krše zbog svoje bahatosti, gramzljivosti i osobnih interesa, netko manje, netko više, ovisno kako se tko snašao u ovoj igri, u kojoj su nadležna državna tijela nezainteresirana da sprječavaju i kažnjavaju protuzakonite aktivnosti.

Oni koji su se snašli imaju velebne kuće u rodnom kraju, kuće u Zagrebu, stanove u Splitu i Zagrebu na elitnim lokacijama, apartmane na otoku Šolta, omogućuju svojoj djeci studiranje u inozemstvu, osiguravaju donacije nogometnom klubu Croatia iz Zmijavaca, i puno drugih lijepih stvari koje se ne smiju napisati dok nadležna državna tijela ne utvrde činjenice.

Završetak prvog dijela, slijedi početak drugog dijela.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika