Podjeli

……Zbog ovakvih sumnji i snažnih indicija da se radi o suspektnim aktivnostima, vehementni slogan „HEP- jači od struje“, zvuči nevjerojatno licemjerno i  možemo ga slobodno preimenovati u puno realniji slogan koji bi glasio „Korupcija jača od struje“!…….

U velikom broju medijskih reakcija koje su uglavnom opravdano kritizirale vladajuće zbog sporosti u donošenju kriznih rješenja na potresom pogođenim prostorima Banovine, nekako ispod radara se provukao HEP ODS d.o.o. s prvom odgovornom osobom na čelu tvrtke direktorom Nikolom Šulentićem. Ipak, Nikola Šulentić je munjevito reagirao prilikom popisa velikih šteta koje su nastale na objektima ODS-a. Promptno su se zbrajale milijunske štete na potpunim ili djelomično uništenim trafo stanicama i ostalim infrastrukturnim objektima uslijed čega je došlo do prekida napajanje i isporuke električne energije krajnjim korisnicima.

U tom kontekstu postavlja se opravdano pitanje kako su bile izgrađene trafo stanice koje bi trebale biti apsolutno sigurne od ovakvih jakih, ali ne najjačih potresa, kao jedinice od ogromnog strateškog značajai je li direktor Nikola Šulentić makar moralno odgovoran za loše održavanje objekata od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. O tome ni riječi? Uslijedit će odštetni zahtjev državi, država će to pod hitno morati podmirit iz đepa poreznih obveznika među kojima je i sva ona sirotinja s Banovine koja je ostala bez krova nad glavom i električne energije kao  elementarna potrebe za koliko – toliko normalno funkcioniranje? Usred ciče zime, na debelim minusima ispod nule, veliki broj pučanstava ostao je bez grijanja. Agregati za proizvodnju struje postigli su astronomske cijene dok donirane strujne grijalice stoje neiskorištene. Posebno su pogođena sela i zaseoci s najsiromašniji slojem pučanstva koji su i prije ove katastrofe bili tretirani od HEP-a kao nevažni brojevi.

Dok pljušte optužbe na račun vladajućih zbog mnogih propusta u organizaciji pomoći stradalnicima, HEP niti 18 dana nakon katastrofe nije uspio predložiti model kojim bi se od plaćanja struje oslobodili stradalnici potresa. Činjenica je da su mnoga pučanstva na pogođenim područjima za grijanje koristila kruto gorivo, u prvom redu drveni ogrjev, no kako su im uslijed potresa kuće ostale bez ijednog dimnjaka prisiljeni su trošiti električnu energiju koju će im HEP, kako sada stvari stoje nemilosrdno naplatiti do zadnje kune. Na brojne upite, brojnih medija pa i portala bezcenzure.com javnost je ostala bez odgovora na pitanje hoće li i kada HEP obustaviti naplatu struje ugroženima. U ovoj situaciji katastrofe, zakazala je i država i HEP i ministar Čorić, jer za odluku o oslobođenju plaćanja struje nije potreban nikakav famozni elaborat ili dugotrajno izrađivanje modela dok ljudi umiru od hladnoće. U ovom kontekstu proglašene elementarne katastrofe, potrebno je obavijestiti stradale da jednostavno ne plaćaju prispjele račune, pa iste te račune stornirati nakon donošenja modela.

HEP prednjači u objektivnim sumnjama i insinuacijama da se u tom državnom poduzeću provodi brutalna korupcija u svim segmentima, osobito u segmentu javne nabave. Nevjerojatno je da državno poduzeće može sponzorirati ogromnim novcem sportska društva i elitne događaje kakvo je trenutno svjetsko prvenstvo u rukometu i to novcem poreznih obveznika, a ne može pomoći stradalima u potresu.  U tim sponzorskim ugovorima bez ikakve sumnje, kriju se velike mogućnosti za brojne malverzacije, a ono što je najveći apsurd jest činjenica da čelnici uprave HEP-a raspolažu s ogromnom količinom novca iz dobiti koju nisu stekli u konkurentnoj utakmici na tržištu.I ovaj puta će HEP zadržati pravo na podjelu dobiti i ovaj će puta HEP biti majka poznatim sportašima i klubovima, a maćeha najsiromašnijem sloju hrvatskog društva. Može li mi netko objasniti, kakav je uopće smisao HEP-ovog samoreklamiranja kao najvećeg oglašivača na marketinškom tržištu kada je HEP državni monopolista na tom istom tržištu i potpuno je jasno da bacanje novca poreznih obveznika na tu silnu samohvalu apsolutno ne pridonosi jačanju HEP-ovog tržišnog položaja. Ili je možda taj oblik trošenja novca samo zavjesa za manipulacije i nečasne radnje? Ne kupuje li HEP novcem poreznih obveznika politički medijski prostor vladajućim oligarhijama?

Zbog ovakvih sumnji i snažnih indicija da se radi o suspektnim aktivnostima,vehementni slogan„HEP- jači od struje“, zvuči nevjerojatno licemjerno i  možemo ga slobodno preimenovati u puno realniji slogan koji bi glasio „Korupcija jača od struje“!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika