Podjeli

U našoj jedinoj još ne rasprodanoj kompaniji Hrvatskoj elektroprivredi došlo je do  određenih trzavica koja se tiču nabave naprednih brojila i naravno favoriziranja određenih dobavljača i proizvođača. Ovaj portal je zasigurno prvi u Hrvatskoj pokrenuo priču o dovitljivim HEP-ovcima koji već šest godina slažu i preslaguju natječajne dokumentacije za poznate, nazovimo ih prijatelje. U međuvremenu su se i neke europske institucije zainteresirale za slučaj pa ne bih dalje o tome jer negdje piše da se istrage ne komentiraju i da su tajne.

Čitateljstvo, koje nedovoljno poznaje ovu temu, ću podsjetiti da je 23. studenog 2022. godine čuveni DKOM poništio svoju vlastitu odluku i donio novu kojom poništava pomno izrađene ( pomno zna se za koga) tehničke specifikacije o nabavi napredne mjerne infrastrukture. Koliko je napredna već smo više puta konstatirali, ali je glede cijena sigurno najnaprednija u Europi.

Vjerni pratitelji ovog portala se pitaju zašto je naslov spomenuo svađu pravnog stručnjaka Barbarića i direktora Operatora distributivnog sustava, koji u stvari instalira brojila te ih očitava, prati njihov rad, mijenja, popravlja itd. Pa zato jer je navodno predsjednik Uprave nervozan zbog pada natječaja za koji je on veoma zainteresiran. Iako se postavlja pitanje kako je moguće da je pravnik Barbarić nervozan  jer je DKOM sublimirana pravna struka, koja ne griješi. Dakle on bi se morao kao stručnjak povinovat tom vrhovnom tijelu i razmisliti da udovolji njihovoj odluci. Međutim, on se ljuti i inzistira na kupovini brojila, praktički  uz neznatno izmijenjene tehničke specifikacije. Čak je odobrio puštanje prethodnog savjetovanja, 8. veljače 2023. godine.

Iz dobro obaviještenih izvora, kako se to voli reći, saznao sam da su zainteresirani subjekti za ovu nabavu poslali izuzetno oštra i  argumentirana očitovanja koja po ne znam koji put tvrde i dokazuju da je dokumentacija o nabavi napisana pristrano. Uz ovo bih dodao da se radi o pogodovanju u javnoj nabavi, čitaoce upućujem u Kazneni zakon dostupan na internetu.

Vratimo se na svađu politički izabranog predsjednika Uprave i stručnjaka za nekretninski biznis Frane Barbarića, porijeklom s otoka Hvara i Nikole Šulentića diplomiranog inženjera Fakulteta prometnih znanosti porijeklom iz Like. Naime, ovdje se otvara veliki problem koji je vrlo vjerojatno bio razlog galame između moja dva HDZ-ovca. Radi se o tome da je za tehničke specifikacije nadležan HEP ODS a one su premet istraga i ljudi koji su zaduženi za njihovo provođenje su u delikatnoj poziciji.

Kako je moguće udovoljiti predsjedniku organizacije gradske četvrti  HDZ Novi Zagreb Istok Frani Barbariću da se nabava brojila provede je pravo pitanje za medije. Možda bi se u ovu zamršenu priču moglo uključiti i savjetovati premijera Plenkovića koji je ekspert za rješavanje EU sporova i isporuke vrhunskih kadrova u Bruxelles. Mislim da će premijer Plenković uskoro naći optimalno rješenje kao što je prije nešto više od dva mjeseca izabrao stručnu Upravu HEP-a.

Završio bih sa jednim savjetom HEP-ovom menadžmentu. Ukoliko niste u stanju napisati nepristran i tehnički validan tender, angažirajte konzultanta za mjernu infrastrukturu. Vi se sjećate da su vam dolazili stručnjaci iz Francuske elektroprivrede koji su bili voljni surađivati i pokazati vam kako se to radi (35 milijuna ugrađenih naprednih brojila). Niste pokazali interes odnosno pokazali ste zanimanje za materijalne probitke koji će se kad-tad otkriti. Ti isti probitci će vas i koštati.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika