Podjeli

Izbori za Upravu HEP-a su raspisani, šire se nagađanja i spekulacije o novim-starim kadrovima, koji će voditi još uvijek hrvatsku kompaniju. Pravnik Frane Barbarić (FB) se nada još jednom mandatu nakon povijesnih uspjeha, kako on preko sponzoriranih medija poručuje. Međutim, danas Internet omogućuje što prije dvadesetak i više godina nije bilo moguće a to je uvid u HEP-ova izvješća u vremenima prije dolaska genijalnog pravnika na mjesto predsjednika Uprave državne elektroprivrede. Dobit HEP-a je u periodu prije dolaska spasioca na zemlju bila kako slijedi:

 • 2016 godina 2,59 milijardi kuna
 • 2015 godina 2,39 milijardi kuna
 • 2014 godina 3,07 milijardi kuna
 • 2013 godina 1,56 milijardi kuna

Dakle u četverogodišnjem razdoblju, istovjetnom mandatu čuvenog FB Hrvatska elektroprivreda je imala redovno višu dobit od nadaleko hvaljene konsolidirane dobiti od 1,46 milijarde kuna. Čitatelji mogu na ovom primjeru vidjeti koliki je prostor manipulacijama i kako se neki „kadrovi“ vječito guraju u uprave državnih tvrtki.

Ono što se događa unutar državnog monopola upravo možemo pratiti u medijima, jer je izgleda Europska unija odlučila stvari uzeti u svoje ruke (Safu i ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU). Imam neki čudan osjećaj da će se ista tijela a to je između ostalog europski tužitelj prihvatiti posla oko donacije od preko 20 milijuna eura koje je dobio HEP za razvoj pilot-projekta razvoja naprednih mreža. Tu će biti posla jer EU niti u primozgu ne može dokučiti kako se javna nabava vješto koristi u Hrvata.

Inače, kako mi moji dragi prijatelji iz HEP-a javljaju njihov informatički sustav je kompletno zagušen, kontroliraju se e-mail-ovi , ljudi se doslovno prate i prisluškuju i sve to se događa u funkciji potpune kontrole osoblja od najboljeg kandidata na natječaju za Upravu iz 2017. godine. Obzirom da sigurnost države kao i javih poduzeća te naposljetku HEP-a kao dioničkog društva u 100 postotnom vlasništvu Republike Hrvatske mora biti u skladu sa zakonima te poglavito kibernetičkoj sigurnosti, mjere koje se donose moraju biti transparentne i temeljene na zakonu. Ovdje je potrebno naglasiti da ukoliko se mjere oko općenito sigurnosti HEP-a zlorabe za potrebe bilo koga, nužno je uključiti državna za to nadležna tijela kako bi kontrolirala eventualne zloporabe.

Za kraj bi se trebalo osvrnuti na gotovo četverogodišnji tinjajući sukob između ministra Tomislava Ćorića i predsjednika Uprave nacionalnog giganta Frane Barbarića, dipl. pravnika. Imam osjećaj da se mnoga veleposlanstva u RH zabavljaju čitajući ponekad duhovite izjave kao npr. : „može mi preparkirati auto, ako mu dozvolim“. Ne sumnjam da se mnogi naši sugrađani smiju na sve rečeno ili ismijavaju sudionike ovakvih skečeva ali ozbiljni političari koje se ponekad može nazvati državnicima (u RH vrlo rijetko) se ipak zabrinuto pitaju kakvo mišljene o takvoj državi imaju oni koji nas recimo slobodno nadgledaju !? To su sigurno ta ista veleposlanstva, koja strpljivo i revno šalju svoja izvješća u Pariz, London, Berlin itd. Da li naš premijer Plenković promišlja o posljedicama takvih balkanskih igara i kakvu sliku o Hrvatskoj ima slobodni zapadni svijet ? Naime, o Europi i Americi možemo razglabati na razne načine ali mediji su tamo uglavnom nedodirljivi, za razliku od naše sponzorirane kaste.

Anđelko Jeličić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika