Podjeli

Anamarija Musa časno je obavila svoju dužnost Povjerenice za pravo na pristup informacijama, a sa danom 25.10.2018., Anamarija Musa vratila se na Pravni fakultet, (nakon 5 godina), gdje je bila docentica do 25.10.2013. godine.
No, kako biva u našoj dragoj domovini, ništa bez skandala!
Povjerenica je otišla, a novi povjerenik/nica nije izabrana, jer se kako to obično događa i biva, funkcija Povjerenice/ka „čuva„ se za nekoga. Samo jednog kandidata.
Možemo li reći da je ured povjerenice/ka za informiranje jedan od ključnih institucija za suzbijanje korupcije u RH? Pa zašto se onda ponašamo neodgovorno?
Dakle, od ponedjeljka, 29.10.2018., u Uredu bivše povjerenice nije bilo potpisnika, jer je „stara“ povjerenica otišla sa funkcije, a novi povjerenik/ca nije odabran. Rad jednog takvog tijela kao što je Ured Povjerenice za pravo na pristup informacijama, je blokiran, jer Sabor RH od silnih stanki i nerada nije stigao odabrati novog Povjerenika/cu za pravo na pristup informacijama.
Radom povjerenice za pravo na pristup informacijama kao vlasnik portala, neizmjerno sam zadovoljan, te joj se najljepše zahvaljujem na časnom obavljanu funkcije na kojoj je bila. Zadaća joj je bila nadzirati transparentnost tijela javne vlasti i pomagati građanima čije je pravo na pristup informacijama prekršeno. Kada nisam uspio dobiti odgovore na pitanja koja sam postavio HEP-u, obratio sam se Povjerenici, a ona je u pravom smislu riječi opravdala zašto je na funkciju odabrana.

Dana 28.rujna 2018. br. 401-01/08-08-10 Povjerenica za informiranje poslala je dopis n/r službeniku za informiranje g. Zoranu Vidoviću iz HEP d.d na e-mail : [email protected] , slijedećeg sadržaja ….citiram :

„PREDMET : ANĐELKO JELIČIĆ
– pravo na pristup informacijama,
– upozorenje, daje se,
– postupanje, traži se ,

Povjerenica za informiranje postupajući po podnesku Anđelka Jeličića uputila je Naslovu aktom, (KLASA gornja) od 6.kolovoza 2018. upozorenje vezano rokove i način rješavanja zahtjeva za pristup informacijama te je zatraženo rješavanje podneska od 22.lipnja 2018. godine.

Naslov je dana 17.rujna 2018.godine putem e-maila dostavio dokaz o rješavanju predmetnog zahtjeva.

Imenovani korisnik prava u e-mailu od 17.rujna 2018. godine iskazuje nezadovoljstvo dijelom dobivene informacije , smatrajući da dobivena informacija tražena točkom 5.zahtjeva nije točna (da naslov ima zaposlenih 31 pravnika) te traži provjeru.“ završen citat.

Svakako da u nastavku ide upozorenje HEP-u, te se traži od njih izvješće s dokazom o načinu rješavanja zahtjeva za dopunu i ispravak informacije u roku od 15 dana od dana zaprimanja i zamislite niti do danas nisam dobio odgovor a u dva navrata sam slao požurnice.

Tako Vam je to dragi moji HEP-ovci pa nije ni čudno što će predsjednik Uprave HEP d.d Frane Barbarić morati uskoro smijeniti neodgovorne.

Štovanoj Anamariji Musa kao bivšoj obnašateljici vrlo važne funkcije, čije temelje je sama povjerenica postavila, želim svaku sreću u obavljanju svih zadataka pred kojima se nađe.
Ponovno dolazimo do poražavajuće činjenice, kako je politika duboko involvirana u sve pore života građana i institucija naše drage domovine, pa stoga ni ne čudi kako je hrvatska javnost pomalo nezainteresirana za mjesto sa vrlo solidnom plaćom od 15.000,00 kn?
Kako može biti normalno da se mjesto „čuva“ za nekoga?
Vjerodostojnost? Do kada tako?
Glavno da nam je svaka druga „neka institucije ove države rade svoj posao“. Pa tko u to može više vjerovati?
Slijedi priča o HEP-u u slijedećem nastavku: drugi dopis Povjerenice za informacije.

NASTAVLJA SE

Anđelko Jeličić,

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika