Podjeli

Čitajući najnoviji Nacional pučanstvo je saznalo da predsjednik Uprave HEP-a ima ovlasti, dakako usmene jer se pismene ne usudi potpisati, zabraniti pristup nacionalnoj elektroprivredi bilo kome, ukoliko se taj drzne „čačkati“ po poslovanju Hrvatske elektroprivrede. Naravno, pošto je takvih na stotine, jer je i najneupućeniji inženjer, ekonomist pa i pravnik shvatio kako predsjednik Barbarić vodi tvrtku, on je izabrao najsumnjivije. Kako sam višekratno iskazao multimedijski Reuters se ne može zaustaviti pa će i ova priča završiti na poznati način. Uglavnom DORH ima sva saznanja o poslovanju HEP-a, poglavito ulogu Frane Barbarića u toj raboti. Korisno je napomenuti vjetropark Korlat (kojim se Frane Barbarić hvali), pitanje je zašto do danas državna tvrtka nije javno objavila detaljne informacije u vezi kupnje tog privatnog projekta, prije svega tko su bili konzultanti te koliko su plaćeni za taj uradak ! Hrvatska elektroprivreda nije privatna već javna tvrtka te je obvezna javnosti do u detalje dostaviti sve informacije koje su predmet njenog poslovanja. Tim više što je projekt „težak“ preko 500 milijuna kuna. O dodatnim radovima koji su uslijedili HEP nije podastro nikakvu informaciju, što obzirom na prethodno ne čudi.

Nabave brojila, sigurnosne opreme itd. su već naširoko komentirane teme.Čovjek se pita da li je Hrvatska u pogledu procjene nacionalne sigurnosti bliska Afganistanu kada se zna da se enormni novci troše na cyber sigurnost, nadzor djelatnika HEP-a i gostiju, onih dobrodošlih i onih „neprijateljski“ raspoloženih.

Kada se radi o brojilima električne energije, čudno je da se odluka o odabiru ne donosi. Očito je nešto zapelo oko tehničkih specifikacija i povelike cijene, o čemu je portal bezcenzure.hr izdašno pisao. U svakom slučaju „uspjelo je“ da se domaći proizvođač tvrtka RIZ ODAŠILJAČI d.d. dovede u stečaj iako je proizvela i ugradila 600.000 tisuća brojila te bila lider na hrvatskom tržištu. Da ne zaboravimo bili su inovatori jer su jedni od prvih implementirali sustav daljinskog očitanja brojila koji dan danas funkcionira. Zašto HEP nije imao interesa za daljnju suradnju javnost traži odgovor !?

Pregledavajući današnji press.clippingsaznajemo da je znanstvenica i članica četiri Nadzorna odbora Vanja Varda dala intervju časopisu Zaposlena, za promociju žena u bilo kojoj domeni društva. Zato i brand (robna marka) časopisa- za uspješnu ženu. Nema nikakve sumnje da je Vanja Varda doslovno lansirana u orbitu dolaskom Frane Barbarića na čelo najveće hrvatske tvrtke, kao i da nema eventa kojima nije prisutna, vrlo često bez prisustva „običnih“ članova Uprave, jer za sve odlučuje pod „punom odgovornošću“ Frane Barbarić. Ipak, u spomenutom članku se govori o „znanstvenici“ Vanji Vardi koje je na radnom mjestu pomoćnika Sektora za marketing!? Pokušavam sebi predočiti izraze lica tisuća znanstvenica na fakultetima, institutima i općenito znanstvenim ustanovama kada uz plaću od 5-6000 kuna čitaju kako HEP znanost koristi u marketingu.

Obzirom da je Europa pozelenila a Hrvatska pogotovu nije zgorega pitati stručnjaka Franu Barbarića kako će u 2022. godini raditi Plomin 2, elektrana od 210 MW. Cijene su ugljena premašila 130 dolara/tona, što bi uz cijenu emisija CO2 značilo da bi za Plomin 2 ukupni troškovi proizvodnje iznosili stotinjak eura/MWh. S druge strane burze električne energije su porasle ali je pitanje da li će Plomin 2 moći raditi na ekonomski zadovoljavajući način, drugim riječima neće li se obustaviti proizvodnja ? U tom slučaju će ionako enormni uvoz porasti pa će se samodostatnost HEP proizvodnje još više urušiti. Na ovo pitanje bi mogla odgovoriti i Vanja Varda !?

Da ne zaboravim podsjetiti  predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića da je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, dužan objaviti popis svih tvrtki kojima je Hrvatska elektroprivreda donirala sredstva, sponzorirala te platila medijsku objavu. Naravno tijekom protekle tri i pol  godine.

 

Ovom prilikom se obraćam i ispričavam kao vlasnik portala bezcenzure.hr svim stvarnim znanstvenicima i požrtvovnim djelatnicima tvrtki koje se bave istinskim razvojem što žive u zemlji u kojoj je marketing oprao mozak pučanstvu koje ne može doći do suvislih i istinskih informacija o znanosti kakva se prakticira u svijetu. Očito da u Hrvatskoj „para vrti gdje burgija neće“, nije ni čudo da smo u EU na dnu kace i tako će i ostati dok narod ne kaže dosta !!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika