Podjeli

Najdugovječniji i najbogatiji direktor u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava d.d.  je direktor Prijenosnog područja Zagreb Ivan Sičaja. Ivan Sičaja i članovi njegove obitelj, supruga i djeca u vlasništvu su više stambenih nekretnina u Zagrebu, jedne stambene nekretnine u Splitu i jedne stambene nekretnine u Makarskoj. Sve nekretnine su izgrađene, kupljene ili pribavljene darovanjem u periodu od 2010. – 2019. god. Procijenjena tržišna vrijednost svih nekretnina iznosi cca 2.440.000 eura. Postavlja se pitanje kako su Ivan Sičaja i članovi njegove obitelji uspjeli u relativno kratkom vremenu osigurati novčana sredstva za izgradnju i kupnju tolikog broja nekretnina. Zna se da Ivan Sičaja kao direktor Prijenosnog područja Zagreb ima mjesečna plaću veću nego bilo koji ministar ali nedostatne za stjecanje nekretnina navedene vrijednosti. Zna se da pored plaće prima dodatni prihod u naravi korištenjem službenog vozila 24 sata što u svakom slučaju nije zanemariva stavka. Zna se da supruga Luca radi u HOPS-u i da su njezina primanja samo za preživljavanje, bez mogućnosti odvajanja za kupnju nekretnina. Zna se također da u periodu kupovine stanova koji se u vlasništvu kćeri, kćeri studiraju pa ni one nisu mogle doprinijeti kupnji nekretnina osim ako su svoj džeparac uložile u kupnju stanova. Zna se također da je vrijednost nekretnina u nesrazmjeru sa ukupnim primanjima Ivana Sičaje i supruge Luce. Zna se također da je Ivanov otac Luka radio u Njemačkoj kao gastarbajter. Zna se da Luka Sičaja ima još jednog sina i kćer i nije za očekivati da je svu ušteđevinu darovao sinu Ivanu i njegovoj obitelji. I da je darovao svu ušteđevinu sinu Ivanu i njegovoj djeci, sve skupa je nedostatno za pravdati ukupne iznose vrijednosti nekretnina. Za ovakve čudotvorce u narodu se kaže „snašao se“.

Ivan Sičaja do prije par godina bio suvlasnik 2 stana i garažnog prostora u podrumu u Zagrebu u ulici Ivana Pavlića. Jedan stan je površine cca 110m2  a drugi stan površine 42 m2. Površina garažnog prostora u podrumu iznosi cca 55 m2. Procijenjena vrijednost nekretnina iznosi cca 400.000 Eura.

Stanovi i garažni prostor u podrumu, Ivan Sičaja darovao je prije par godina sinu Luki.

Obiteljska kuća u Zagrebu u ulici Ivana Pavlića.

Starija kćer Ivana Sičaje, Ivona Sičaja vlasnica je stana i dva parkirna mjesta u podzemnoj garaži u Zagrebu, Selska cesta. Stan je površine cca 70m2 a dva parkirna mjesta površine od 20 i 18m2. Procijenjena vrijednost nekretnina cca 270 000 Eura.

Zgrada u Selskoj cesti u Zagrebu u kojoj se nalaze nekretnine.

Nakon što je Ivan Sičaja zbrinuo sina Luku, kćer Ivona se snašla, red je došao i na drugu kćer Antoniju. I njoj se dopala zgrada u Selskoj cesti u Zagrebu pa je i ona kupila stan od 70m2. Procijenjena  vrijednost stana 210. 000 Eura. Stan do stana sa sestrom Ivonom da se lakše nađu i nazdrave šampanjcem. Antonija u trenutku kupnje stana nije bila u mogućnosti kupiti parkirna mjesta u podzemnim garažama, ili nije htjela kupiti na svoje ime da ne bi bilo sumnjivo poreznoj upravi, pa joj je u tome pomogao dida Luka, ćaćin ćaća. Znao je dida Luka da njegova unuka neće biti u mogućnosti kupiti garažna mjesta u podzemnoj garaži pa je on kupio dva parkirna mjesta u podzemnoj garaži i darovao ih unuci Ivani. Površina dva parkirna mjesta iznosi cca 40m2 a procijenjena vrijednost iznosi cca 60.000 Eura. Pravi dida. Konta dida Luka, šta će meni starom čovjeku dva parkirna mjesta u podzemnoj garaži, u zgradi u kojoj nema stan. Dida Luka vlasnik je obiteljske kuće u Zagrebu u ulici Matka Mandića, površine cca 200m2. Procijenjena vrijednost iznosi cca 500.000 Eura. U istoj zgradi gdje su smještene podzemne garaže dva parkirna mjesta  površine cca 40m2 kupila je i baba Anđa ćaćina mater, nek* se nađe. Procijenjena vrijednost iznosi cca 60.000 Eura.  Baba Anđa za svog života nikada nije bila u radnom odnosu ali se i ona nekako snašla za kupnju dva parkirna mjesta u podzemnoj garaži. Baba Anđa za sada nikome ne daruje svoja parkirna mjesta za razliku od dida Luke. Konta baba Anđa, imam ja još jednog sina, kćer i još desetak unučadi  nek* se nađe, nekome će sigurno trebati.

Obiteljska kuća u Zagrebu u ulici Matka Mandića

Nakon što su se svi članovi obitelji teškom mukom ali u kratkom roku skućili, red bi bio nešto kupiti i na moru.

Nije se dugo čekalo i supruga Luca postaje vlasnica stana i dva parkirna mjesta u podzemnoj garaži, u centru Makarske. Površina stana 62m2, ostava 3m2 i 2 parkirna mjesta u podzemnoj garaži površine cca 20m2. Ukupna procijenjena vrijednost iznosi 340.000 Eura.

Stambena zgrada u Makarskoj u ulici Marka Marulića

Nakon što su sve svi članovi obitelji Ivana Sičaje stambeno zbrinuli, da on ne ispadne jedini nesposoban, odlučio se počastiti stambenom nekretninom. Slučajno je odabrao Split, ispod padina Marjana na Mejama u ulici Blaža Trogiranina kupio je stan i dva parkirna mjesta u podzemnoj garaži. Površina stana iznosi cca 100m2. Površina parkirnih garažnih mjesta iznosi cca 26 m2. Ukupna procijenjena vrijednost iznosi cca 600.000 Eura.

 Stan u stambenoj zgradi u Splitu u ulici Blaža Trogiranina.

Ukupna vrijednost svih nekretnina Ivana Sičaje i članova njegove obitelji iznosi cca 2.440.000 Eura.

Navedeni iznos višestruko je veći od ukupnih primanja svih članova obitelji do dana stjecanja prava vlasništva.

Kako je to moguće u državi Hrvatskoj u kojoj je poreznim zakonima propisano da porezna uprava kontinuirano treba prikupljati podatke na temelju kojih se utvrđuje raspolaže li fizička osoba imovinom ili sredstvima za privatnu potrošnju koja višestruko premašuje primitke što ih je fizička osoba ostvarila tijekom godina.

Iz prethodno navedenog vidljivo je da je moguće raspolagati imovinom koja višestruko premašuje primitke obitelji Sičaja što znači da nadležna državna tijela ne provode zakonske odredbe. Nije poznato da je bilo tko od obitelji Sičaja stekao novčana sredstva igrajući igre na sreću pa se osnovano može sumnjati da je dio sredstava pribavljen na protuzakoniti način.

Poznato je da Ivan Sičaja kao odgovorna osoba u Prijenosnom području Zagreb, godinama krši ugovorne obveze vezano za angažiranje vanjskih podizvođača radova u objektima Prijenosnog područja Zagreb, na način da odobrava izvođenje radova brojnim vanjskim podizvođačima protivno ugovorima između naručitelja i ugovornog izvoditelja radova pogodujući na taj način izvođačima koje on kontrolira.

Nije Ivan Sičaja jedini od direktora u HOPS-u koji posjeduje nekretnine u nesrazmjeru sa svojim primanjima. Ima ih više. Dok se u državnim školama prikupljaju donacije od roditelja za kupnju wc papira i krede za pisanje, bahati i korumpirani pojedinci u HOPS-u na različite načine sebi prikupljaju novac za kupnju stambenih nekretnina.

Neka institucije rade svoj posao !!!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika