Podjeli

Već su mjesecima su u Hrvatskom političkom prostoru umirovljenici oni koje se naviše spominje, kojima se doslovno sve političke opcije pred svake izbore obraćaju umiljato uz razna obećanja, oni kojima po onome što slušamo uopće nije loše u životu. Sa druge pak strane realnost nam kaže da uz „svekoliku brigu“ niza dušobrižnika umirovljenicima nikada nije bio teže. Nikada ih nije bilo više sa mirovinama ispod linije siromaštva, nikada više onih koji su i u mirovini prisiljeni raditi ili skupljati boce po kontejnerima kako bi mogli preživjeti.

U svemu tome sedmi po redu, ako ih više itko uopće i broji, paket pomoći ili dodatak na mirovinu kojeg je upravo najavio predsjednik Vlade Andrej Plenković ne nailazi na neko posebno oduševljenje ili euforiju kod samih umirovljenika bez obzira što će dodatak dobiti više od 800 tisuća umirovljenika sa mirovinama manjim od 840 €. Kako će navedeni dodatak prema riječima premijera umirovljenicima biti isplaćen prije Božića jasno je da se radi malom, ali usprkos svemu za mnoge umirovljenike koji će novac dobiti ipak ugodnom, božićnom iznenađenju od Vlade.

Jasno je da o najavljenoj „božićnici“ pojma nisu imali samozvani predstavnici umirovljenika odnosno Jasna Petrović SUH, Višnja Fortuna MUH, Veselko Gabrićević HSU i Silvano Hrelja koji inače veoma rado pripisuju sebi sve „zasluge“ u svim sličnim prilikama. Očito je kako i predsjednik Vlade uviđa da svi navedeni nemaju nikakvu političku težinu, kao i da u stvarnosti kroz rad u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe ne predstavljaju nikoga drugoga do li sami sebe i osobne interese. Na društvenim mrežama koje su dobar barometar i realan prikaz raspoloženja javnosti prema osobama, udrugama ili strankama svi navedeni već odavno doslovno „svijećom“ trebaju tražiti neki pozitivan komentar za svoj rad.

Nema nikakve dvojbe da je nužno čim prije izvršiti novi izračun mirovina za sve umirovljenike kako bi se u što većoj mjeri otklonile brojne nepravde prema većini umirovljenika koje su nastale u protekla dva desetljeća. To je jasno sve većem broju umirovljenika koji u sve većem broju, pa i kroz relevantne ankete, podržavaju temeljni programski prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno kojim tražimo izračun mirovina na bazi 75-80% neto plaže kroz 10 najboljih godina uz zaštitni AVM od 18,5 € za svaku godinu staža, te ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života.

Ovim prijedlogom svi oni sa stažom od npr. 30 godina i mirovinom od cca 300 € se odmah podižu na minimalno 550 € mirovine, ili oni sa 40 godina staža koji sada primaju mirovinu 400 – 500 € umjesto po našem prijedlogu startnih 750 €. Umirovljenicima je jasno da se sami moraju izboriti za sebe jer samo dovoljan broj zastupnika umirovljenika u Hrvatskom saboru može biti garancija da će se naši prijedlozi i realizirati.

U Zagrebu, 21.12.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika