Podjeli

Nakon saznanja da su se predstavnici Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) predvođeni njihovim predsjednikom Marinkom Krešićem te članovima Tomičićem, Kruljcem i Lukićem u povodu 30. svibnja-Dana hrvatske državnosti u dvorani Mešihata Islamske zajednice u Zagrebu sastali sa svojim kolegama iz Udruženja generala Bosne i Hercegovine, (koje ne okuplja hrvatske generale (sic!) već samo i uglavnom one koji su se tijekom velikosrpske agresije, poput kontraverznog generala Džemala Merdana, borili protiv Hrvata u BiH, a koji je i sam nazočio ovom sastanku),  ne prestaju kritike na ovakav sramni čin, poglavito od hrvatskih branitelja i stradalnika i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata RH.

Ovaj susret, prema svemu sudeći, bio je dugo i pomno pripreman, a zamjenik predsjednika HGZ-a Ljubo Ćesić Rojs je izjavio da su  na njegovoj  pripremi navodno bili angažirani i neki  bivši KOS-ovci, koji su očito i uspjeli u svojem naumu da izazovu gnjev i nove podjele među hrvatskim braniteljima.

U povodu toga, sve se više javljaju i hrvatski branitelji iz BiH, koji poručuju pojedinim našim generalima da više nisu dobro došli u Hercegovinu i drugdje, jer su se sastali sa oficirima bivše zločinačke JNA, i s njima uspjeli dogovoriti i neku suradnju (sic!), ne tražeći od njih niti da se ispričaju, a kamoli da traže oprost od hrvatskog naroda kojem su u vrijeme velikosrpske agresije učinili iznimna zlodjela.

Protiv ovakvog načina rada, otvorenim pismo javilo se i 12 umirovljenih hrvatskih ratnih generala na čelu sa Ivanom Toljem, a uz kojeg su još bili i Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Žarko Tole, Ivica Primorac, Željko Šiljeg, Ljubo Ćesić Rojs, Miljenko Galić, Ante Jelavić, Ilija Nakić, Mario Bradara i Žarko Keža.

Neki od njih  već su i ranije napustili HGZ, koji očito sa Krešićem i Tomičićem, od dana kad su izabrani, ide krivim putem, kako na nezadovoljstvo većine svojih članova, tako i općenito hrvatskih branitelja.

Zamjenik predsjednika HGZ-a Ljubo Ćesić Rojs nam je rekao da je istina da su posjet predstavnika HGZ-a ovim problematičnim generalima iz susjedne BIH imali na dnevnom redu jednog od sastanaka, ali nije im rečeno da će „morati“ razgovarati i to na sam Dan hrvatske državnosti sa ljudima koji su ostavili krvavi trag u Lašvansko-lepeničkoj dolini, ali i u drugim krajevima BiH, a još manje da će se susret odvijati u prostoriji bez hrvatske zastave, bez fotografija Tuđmana i Šuška, već će dominirati znakovlje mudžahedina.

Rojs nam je povjerio da je predsjednik HGZ-a navodno rekao da na ovaj sastanak idu na preporuku  predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, pa i predsjednika RH, što je bila – laž.

Nu, nakon što se sve zakuhalo, u HGZ-u, u ponedjeljak, 5. lipnja 2023., pod hitno je sazvan sastanak užeg (povjerljivog) vodstva, s ciljem da iz ove udruge među ostalim izbaci generala Ljubu Ćesića Rojsa, ali i osudi otvoreno pismo njihovih kolega, koji su otvoreno, jasno i glasno „razbucali“ trenutačno rukovodstvo udruge. Na stranicama svog portala obavijestili su ostale članove da će u popodnevnim sati izdati i priopćenje u povodu otvorenog pisama dvanaestorice hrvatskih generala i svega onog što je kao grom iz vedra neba pogodilo ovu udrugu, koja već relativno dugo izigrava nekakav novi SUBNOR, na veliko zgražanje velikog broja ostalih hrvatskih braniteljskih udruga, ali i pojedinih hrvatskih generala, njihovih članova, koji su jedan po jedan napuštali ovo gnijezdo.

U povodu izvanredne sjednice užeg vodstva HGZ-a javio se i general Branimir Glavaš, koji se nije mogao načuditi što tu radi Vladimir Šeks, kodnog imena Sova.

Na kraju sastanka je ta nekolicina (povjerljivih) hrvatskih generala HGZ-a navodno odlučila da prihvati zahtjev većine svojih članova i da se što hitnije sazove Izvanredna skupština, na kojoj bi navodno trebali odstupiti aktualni predsjednik Krešić, koji je očito nedorastao ovoj funkciji, s kojom se, kako neki kažu, samo „pokrivao“ te general Tomičić i još neki.

Udrugu, kaže Rojs, trebaju preuzeti časni i pošteni hrvatski generali, a ne ovi i ovakvi, iako ne bježi od odgovornosti što je samo njegovom zaslugom većina od njih preuzela vodeće pozicije, i koji su ovu časnu organizaciju srozali do dna dna.

Kad ovo društvo napusti Krešić i još neki, možda će postojati šansa da im se vrate i  oni časni ratni generali poput Tolja, Hebranga, Ademija, Kapulara, Domazeta Loše, Ćuka, Primorca i drugih koji su im svojedobno  rekli  „doviđenja ili zbogom“!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji