Podjeli

U oči primjene odredbi iz reforme bolničkog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj i konačnog uvođenje reda – red je da se progovori o ovom stanju koje će biti teško svesti u svijet realiteta.

Svi se sjećamo vremena, a ni sad nije drugačije, kada se popuštalo raznim lokalnim moćnicima i po njima postavljenim ravnateljima općih i županijskih bolnica koji su bez imalo srama grabili iz razdjela za zdravstvo državnog proračuna za kupovinu – nabavu opreme i šminkanje fasada ustanova koje su im povjerene na upravljanje, a da ih je baš bilo briga za osposobljavanje kadrova koji će tom opremom u tako nalickanim zdanjima raditi. Kroz vrijeme bilo je raznih pokušaja uvođenje reda na tom polju u zdravstvenom sustavu i zaustavljanje nepotrebnom curenju novca iz državnog proračuna ali bez nekog većeg uspjeha.

Od svih dosadašnjih reformi sustava zdravstva uspjeli smo ovoj izbušenoj kasi načiniti još više rupa za curenje, pa smo tako uz nepotrebno kupovanje skupe nepotrebne opreme osmislili veteranske bolnice, spomen bolnice itd. – odnosno stvari koje gutaju novac, a ne služe ničemu. Da ne bi pisao samo na načelnoj razini ovdje ću navesti primjere: veteranska bolnica Bračak – bila je određena za zatvaranje jer se za nju nije mogao osigurati kadar, a na udaljenosti 20 km od nje ima 4 KBC i isto toliko općih bolnica opremljenih i sa potrebitim stručnim kadrom. To je bio dil 2015 između Milanovića i Varge s Glogoškim, a da se odmah u paketu riješe još dvije takove isti pridjev su dobile i one u Kninu te u Vukovaru kojoj je lani još dodan epitet memorijalna. Samo te navedene tri ustanove gutaju novce od kojih boli glava, a ako netko o tome javno progovori odmah ga stavljaju na listu veleizdajnika koju ovih nekoliko godina rangira lijeva i desna hrvatska farizejština. Kako ne bi ostali samo na kritici bez pokrića slobodni smo ovdje za te tri ustanove ponuditi rješenje i to lako izvedivo kada od 01.siječnja2024. godine država preuzme upravljanje sustavom, a vidi se u izdvajanju istih iz sustava zdravstva te ih prebaciti pod nadležnost MRMSISP, te Ministarstva branitelja kako bi se iste koristile za smještaj starih i nemoćnih osoba, palijativnu skrb i produženo liječenje. Na žalost svih potrebitih korisnika, a radost lokalnih kneževa i njihovih paževa ovo se ipak neće dogoditi i dalje će se ministar Medved sa Dinkom Tandarom mučiti s pronalaskom prostora za Veteranske centre.

Vratimo se mi ipak naslovnoj temi a to su ti „space shuttlovi“ po općim i županijskim bolnicama. Upravna vijeća sa ravnateljstvima tih ustanova ponašaju se kao pijani milijunaši, te svako malo šalju narudžbenice za opremu, a unaprijed su svjesni da ista postoji kojih desetak kilometara dalje i da sa njom nema tko raditi kao što će to biti i sa njihovom kad stigne. Nikog od njih ne zanima što se to događa sa rezultatima i nalazima pretraga koje na toj opremi tehnički obave osobe koje su savladale načine rada na edukacijama, dok te dobivene rezultate nema tko očitati – već se isti šalju u zagrebačke klinike na očitovanje i izdavanje verificiranog dokumenta u vidu „nalaza“. Na tom putovanju učinjenih snimaka događaju se opasne pogreške; – pacijent u tim općim i županijskim bolnicama, na tim i u tim „space shuttlovima“ slika lumbosakralnu kralježnicu, a ovi mu izdaju opisni dio nalaza kako ima cistu na mozgu, a nadležni neurolog tvrdi da on ne razumije snimke s CD-a i vrača pacijenta u žrvanj ponovnog očitanja kako bi mu donio pisani nalaz, ali sad to ide malo teže jer se tu ispriječio „GDPR“ i pacijent sa tog lokalnog „space shuttla“ pada u tačke ili ti ga pod mlinski kamen bolničkih birokracija, a bolest je i dalje u progresiji. Uz ovakav pristup liječenju pacijenata i dalje su od ljudskih resursa važniji materijali: (mineralna vuna, pvc stolarija, mrežice, keramika i normalno stilski namještaj za urede po ravnateljstvima gdje svakim danom dolaze novi uposlenici; – jedni farbaju radne rasporede, drugi dižu teške telefonske slušalice, a dok treći rade ono što sami ne znaju čemu to služi – važno je da su tu i važno je da je popunjenost ravnateljstva 135 % i sve stručnjak do stručnjaka sa urednim noktima, manikiranom bradom i nogama do guzice.

U očekivanju 01.siječnja 2024. godine radujemo se prijenosu vlasništva tih ustanova sa tim „space shuttlovima“ na centralnu državu koja će nadamo se imati snage da konačno uredi i u realne okvire svede te razne lokalne moćnike, upravna vijeća i ravnateljstva, a sve na dobrobit potrebitih – zdravstveno ugroženih građana.

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji