Podjeli

Sačić: „Nužno je odmah pokrenuti proceduru dodijele odličja radi davanja moralne satisfakcije našim herojima“

Zagreb, 12. ožujka 2021. – Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić predložio je Odboru za ratne veterane da usvoji njegov zaključak o pokretanju procedure za dodjelu ratnih odličja sudionicima značajnih pobjedonosnih ratnih operacija Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Specijalne policije MUP-a RH tijekom Domovinskog obrambenog rata. Predlaže da Odbor zatraži od Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva hrvatskih branitelja da se na popis oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija za koje se dodjeljuju odličja i medalje dodaju i akcije oslobađanja okupiranih dijelova Zapadne Slavonije (VRA OTKOS 10), oslobađanja  drniškog kraja, odnosno šibenskog zaleđa (VRA Miljevački plato) te oslobađanja i zaposjedanja zapadnih i središnjih vrhova Velebita te sjeveroistočnog podnožja Velebita (VRA POSKOK 1). Također, Sačić predlaže da se na popis uvrste i akcije deblokade Dubrovnika (VRA TIGAR), oslobađanja Maslenice i Masleničkog ždrijela, Ravnih Kotara te oslobađanje brane Peruča (VRA Maslenica i Gusar), oslobađanja sjevernog, ličkog dijela i podnožja Velebita (VRA Medački džep) te sudbonosna i prijelomna ratno vojno oslobađajuća akcija na širem području hrvatske planine DINARE (VRA ZIMA 94).

Suverenist Sačić danas je na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru izrazio žaljenje što ni 30 godina od početka rata naše društvo još nije u potpunosti izrazilo simboličnu i stvarnu zahvalnost, dalo moralnu satisfakciju hrvatskim braniteljima i osloboditeljima koji su sudjelovali u iznimno značajnim i važnim, ponekad presudnim vojno osloboditeljskim akcijama i operacijama.

„Te akcije su u današnje vrijeme već pomalo i zaboravljene u hrvatskoj javnosti i nedopustivo blijede u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda. Stoga je nacionalno odgovorno i pravedno odmah pokrenuti predloženu proceduru radi izražavanja jasne i zaslužene nacionalne zahvalnosti, davanja moralne satisfakcije našim herojima, svim sudionicima ovih istaknutih vojnoredarstvenih ratno vojno pobjedničkih akcija i operacija iz Domovinskog obrambenog rata. Na to nas obvezuju ogromne žrtve naših hrabrih hrvatskih ratnika koje nikada ne smijemo zaboraviti, kojih se nikada ne smijemo odreći i kojima nikada ne smijemo okrenuti leđa. Na žrtvi i vojnoj sposobnosti tih hrabrih i nesebičnih ljudi, hrvatskih domoljuba,  moraju se graditi čvrste, neraskidive veze, nerazrušivi mostovi s budućim generacijama, nadolazećim hrvatskim naraštajima, dionicima i baštinicima hrvatskih ratnih pobjeda, koje moraju biti i temelj našeg univerzalnog pobjedničkog duha i mentaliteta“, poručio je Željko Sačić.

Hrvatski sabor

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista

Trg Sv. Marka 6

10000 Zagreb

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji