Podjeli

Nemam ja ništa protiv da naši hrvatski branitelji budu u ovoj zemlji građani prvog reda!

Ali…. imam itekako protiv da umirovljenici u ovoj Lijepoj našoj budu građani drugog reda…

I sad, da bi i umirovljenici postali građani prvog reda,  predlažem da s ovim  izmjenama i dopunama Zakona o HR braniteljima istovremeno promijenimo i Zakon o mirovinskom osiguranju, pa da se primjerice:

– za izračun visine mirovine  uzima opet najpovoljnijih 10 uzastopnih godina,

– da nepravedno i od oka određenu prepremalu startnu aktualnu vrijednost mirovine u 1999. povećamo za barem 20%

– da ukinemo trajno umanjenje prijevremene starosne mirovine,

– da udovicama izglasamo pravo na obiteljski dodatak i omogućimo im da rade uz korištenje mirovine kao i svim ostalim umirovljenicima,

– da majčinski dodatak vrijedi za sve majke

– da korisnici najniže mirovine uz rad i dalje koriste najnižu mirovinu itd.

Ne može? Smijete mi se?

E, pa dok se vi smijete, meni se plače, ali ne zato što su nam radničke, obrtničke i poljoprivredne mirovine male ( jer umirovljenici imaju svoje dostojanstvo koliko god ga im vi pokušavali uzeti) , nego zato što u ovoj državi imamo građane prvog i građane drugog reda, građane koji mogu dobiti sve i građane koji ne mogu dobiti ništa, i zato, gospođe i gospodo zastupnici, što u ovoj zajedničkoj nam Hrvatskoj imamo Lijepu našu i Lijepu vašu!!!!

Rekao je netko jednom: Politika je umijeće traženja problema, pronalaska tog problema, postavljanja krive dijagnoze i primjene pogrešnog lijeka. Taj mora da je svratio u Hrvatsku.

Tako je ovdje uočen problem presporog ostvarivanja nekih prava. Umjesto da se gleda kako ubrzati taj proces, miče se – stručna procjena. Neovisna, objektivna, stručna procjena. Znate, i druge skupine građana imaju problem s hrvatskom tromom birokracijom. Možemo li poduzetnicima maknuti koji papir, pečat, namet da ubrzamo ostvarivanje njihovih prava?

Sporo vještačenje? Izbaci struku. Zanemari objektivnost. Bude to ministar.

Branitelj nije riješio stambeno pitanje do 2021.? Nema problema, evo, ministar će naći koji prazan. Više ne mora ni pitati Vladu.

Sve se može kad se hoće.

Kako se može? Tako da polomiš sve prepreke koje postoje u važećem zakonu, da priznaš prava i da daš beneficije onome kome ti hoćeš, kome si obećao, onome tko će ti dati glas, onome tko će te držati na vlasti.

Koliko to košta? Neka košta koliko košta. Cijena vlasti nije na tržištu, daje se koliko treba, ionako ne daješ svoje nego naše, ono što si uzeo kroz sve namete ovom prestrpljivom narodu.

Zašto je do ovoga došlo? Zato što dosadašnji zakon nije dozvoljavao povlastice i prava neprimjerena ovom društvu i svima idu na živce jer vrijeđaju zdrav razum, vrijeđaju i same branitelje.

Svakome tko je napisao da dosadašnji zakon nije dobar mogu otvoreno reći da se zalaže za bezakonje, da devalvira vrijednosti zakona u uređenom društvu i da se svim građanima smije u lice.

Gospođo i gospodo zastupnici, važeći zakon je dobar, a ovo što se sada predlaže – u koš s tim. To su prije mene trebali reći Ured za zakonodavstvo Vlade RH, Odbor za zakonodavstvo HS ako im je stalo do posla koji rade.

Gospodo iz vladajuće koalicije, vi ćete prije izbora ovaj Prijedlog progurati u prvom čitanju, no znajte da za svaki glas koji dobijete, ovom lakrdijom od zakona gubite 500 glasova poštenih građana jer što je previše, previše je.

Zato Klub HSS-HSU za ovaj prijedlog zakona neće dignuti ruku jer su branitelji i HRVI časni i pošteni građani vrijedni poštovanja svih građana i generacija.

Kako je napisao gospodin Saša Debeljak: „Branitelji su već navikli da od rata imaju samo muku. Prestanite nam čačkati po ranama. Prestanite nas spominjati. Ostavite nas već jednom na miru.

I da, još nešto, jeste li ikad dobro pogledali nekog klinca od 18 godina? Je li vam uopće jasno što ste im učinili dajući im pušku u ruke? Da, jasno Vam je.

Jer njihova je budućnost omogućila Vašu. Ne dajte nam ništa, ali nam barem JEDNOM, ljudski, od srca recite HVALA!“

Silvano Hrelja

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji