Podjeli

HRVATSKO DRUŠTVO LOGORAŠA SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA

PODRUŽNICA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

 

PRESS RELEASE

SVEČANA AKADEMIJA„Dan logora Glina“,

  1. kolovoza 2022. u 11,00 sati

HRVATSKI DOM GLINA, Ul. Stjepana i Antuna Radića 10, Glina

 

Program:

9,00 sati – Obilježavanje pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske u Domovinskom ratu i predaja 21. korpusa neprijateljske vojske (kod tenka, Gornji Viduševac)

10,30 sati – Obilježavanje „Dana glinskih logoraša“ kod Spomen sobe logora Glina ( Vukovarska ulica, Glina )

11,00 satiSvečana akademija i pretpremijera dokumentarnog filma „Magistrala ratnog zločina – Logor Glina“

Tijekom velikosrpske agresije od 1991. do 1995. godine u logoru Glina je bilo zatočeno više od 250 evidentiranih hrvatskih branitelja i civila.

Broj osoba koje su dovođene u logor Glina je puno veći.

Logor Glina je bio glavno mjesto odluke tzv. “Republike srpska krajina -Banija” po pitanju sudbine zatočenih hrvatskih branitelja i civila. Dio zatočenih je odveden u druge srpske koncentracijske logore na područjima okupacije (logor Knin, logor Manjača, logor Stara Gradiška, logor Vojnić, logor Slunj … )

LOGOR NA OTVORENOM znači nekoliko tisuća civilnih osoba koji nisu imali mogućnosti napustiti okupirano područje od strane srbočetničkih terorista.

Sva sela Banovine su opljačkana i spaljena, a stanovništvo je likvidirano.

O dokumentarnom filmu :

Dokumentarni film „Magistrala ratnog zločina – Logor Glina“ ostaje trajni spomen i svjedok vremena u kojem 25 članova obitelji likvidiranih logoraša i bivših logoraša iznose svjedočenja. Film sadrži i nekoliko do sada neobjavljenih snimaka sa područja Banovine tijekom okupacije u periodu od 1991. do 1995. godine, kao i same razmjene dijela zatočenih hrvatskih branitelja i civila u Gornjem Mekušju kod Karlovca. Posebnu težinu donose iskazi obitelji ubijenih hrvatskih branitelja i civila, njihova potraga za istinom nakon Domovinskog rata kao i same ekshumacije i identifikacije. Potresna svjedočastva, gledatelja ne ostavljaju ravnodušnim. Bez obzira na protek vremena od trideset godina, sjećanja polako blijede ali rane i dalje bole. S obzirom da je područje Banovine tijekom Domovinskog rata doživjelo neviđena razaranja kao i zatočenja velikog broja civila koji nisu imali mogućnost napustiti okupirano područje, Banovina je na žalost postala jedan veliki „logor na otvorenom“.

Kako navodi jedan od sugovornika u filmu: „ Mogao je doći tko je želio, kada je želio, koga je želio i jednostavno ga ubiti“.

Poseban osvrt u filmu se posvećuje i počiniteljima ratnog zločina koji nema zastaru. Počinitelji koji su poznati jer su redom bili „… dojučerašnji susjedi s kojima smo slavili i naše i njihove Božiće i Nove Godine.“, kako navodi kći ubijenog logoraša.

Nisam vjerovao da se to može dogoditi ali se ipak dogodilo…“, iznosi jedan od logoraša.

Otišao sam po plaću u „Gavrilović“ (Petrinja), a zatočili su me i osudili na 20 godina zatvora. Do danas ne znam zašto.“ – logoraš.

Film ne osuđuje,  već geslom „Da se ne zaboravi“ podsjeća i upozorava sadašnje i buduće generacije.

 

Producent filma je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – podružnice Splitsko-dalmatinske županije, a u ime producenta i autora gospodina Ivana Turudića. Ministarstvo hrvatskih branitelja je sufinanciralo cijeli projekt kao i Grad Glina te mnogi ostali gradovi.

Svečanoj akademiji i pretpremijeri će nazočiti izaslanikpredsjednika Republike Hrvatske brigadir Siniša Šimićev, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora gosp. Gordana Jandrokovića gradonačelnica grada Petrinje gospođa Magdalena Komes, izaslanik Potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministara hrvatskih branitelja generala Tome Medveda gosp. Stjepan Sučić, Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, Gradonačelnik grada Gline Ivan Janković, obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila te hrvatski branitelji ilogoraši srpskih koncentracijskih logora.

Pozivi su upućeni i crkvenim dostojanstvenicima kao i predstavnicima nacionalnih manjina, SNV-Miloradu Pupovcu ali i predstavnicima Udruga pravoslavnih vjernika iz Domovinskog rata.

Poveznice: https://magistralaratnogzl.wixsite.com/logorglina

https://www.youtube.com/watch?v=ts6-OdmlbcY

Kontakt: Ivan Turudić, 098 530 309


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji