Podjeli

U prekrasnom zdanju zagrebačkog hotela Dubrovnik, 26.lipnja 2023. godine u trenucima opuštanja od radnih aktivnosti zatekli smo dvojicu dobro raspoloženih gospodina. Nakon što smo od njih dobili privolu za fotografiranje, te nas je njihova pristupačnost opustila pa smo sa njima zapodjenuli kratki razgovor koji vrijedi prenijeti ovim tekstom na našem portalu.

Naime predsjednik Udruge veterana 7.gardijske brigade, PUMA, Robert Puja i tajnik Udruge specijalne jedinice policije – PU VŽ RODA, Ivo Loborec otkrili su nam tajnu njihova boravka u Zagrebu i dobra raspoloženja ponedjeljkom prijepodne.

Njihove udruge slove za najaktivnije udruge proizašle iz Domovinskog rata, te zasebno djeluju u sferi civilnog društva čiji je rad prepoznala i vrednovala „Zaklada za razvoj civilnog društva RH“, te „Ured Vlade za udruge RH“. Tako već više godina Udrugu PUMA i njezin rad kroz „Centar znanja“, Zaklada financijski izdašno podupire, dok je Udruga RODA u višegodišnjoj „ Institucionalnoj podršci“, Zaklade. Za ovakav vid potpora agilna vodstva ovih udruga izborila su se svojim radom kojim su dokazala kako su njihove udruge veoma važan stup civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

Ove dvije Udruge su prepoznatljive i po provođenju programa koji nadilaze njihova osnovna statutarna opredjeljenja o obilježavanju

događaja iz vremena stvaranja države Hrvatske, održavanja spomena na svoje poginule suborce i promicanja istine o Domovinskom ratu, te provode programe i projekte na korist opće populacije društva, a za koje financijska sredstva crpe iz izdašnih Europskih fondova (ESF) i natječaja raznih ministarstava RH.

Kako ove Varaždinske branitelje krasi zajedništvo i udružene aktivnosti, tako su i ove dvije Udruge svoj rad udružile sa ZUV HGP, USP RH, te akademskom zajednicom sa kojima isto rade na velikom zajedničkom projektu u sklopu „Tematskih mreža – branitelji“ pod nazivom „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije“, koji pak uspješno privodi kraju na dobrobit svekolike braniteljske populacije, voditeljica – Ida Maček.

Na ovom današnjem savjetovanju u organizaciji Vladina Ureda za Udruge i Zaklade za razvoj civilnog društva, ovo dvoje raspoloženih bivših ratnika svoje zadovoljstvo nije skrivalo još jednim ostvarenim uspjehom, a to je – mnogo povoljniji status i tretman njihovih udruga pri ovim institucijama civilnog društva, a što u prijevodu znači – nešto viša, odnosno izdašnija financijska potpora za njihov rad.

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji