Podjeli

Ne zna čovjek je li bi se smijao ili plakao.

Evo, nakon 31 godine od zločina zločinačke JNA potvrđena je optužnica za raketiranje Banskih dvora!

Ovu optužnicu nažalost nije doživio ni prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj hrvatske države Franjo Tuđman, na kojeg je i izvršen teroristički napad 7. listopada 1991.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je ovu optužnicu tek koncem 2020..Terete Ljubomira Bajića (83), tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa, Slobodana Jeremića (73), načelnika za zračnu podršku, Đuru Miličevića (67), načelnika 105. lovačko-bombarderskog avijacijskog puka, Čedomira Kovačevića (71)  referenta tadašnjeg KOS-a pri nekadašnjem ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani te Ratka Dopuđu (65) i Damira Lukića (64), pilote koji su  počinili napad. Svi su državljani Srbije, osim jednog koji ima  državljanstvo Srbije i Hrvatske.

Teroristički napad se dogodio oko 15 sati. Samo je puka sreća spasila dr. Tuđmana i njegove suradnike od sigurne smrti, jer su se tek malo prije napada maknuli iz (precizno) gađanih prostorija.

Međutim, u raketiranju  i bombardiranju Banskih dvori  toga je dana nažalost poginuo jedan civil, dok su  četvorica ozlijeđena.

Kad krene suđenje, u sudnici neće biti ni jednog optuženog, jer svi su optuženi nedostupni, a manje-više i u visokim godinama života, pa se s pravom postavlja pitanje – što se čekalo do sada?

Pored toga, nije nam jasno, kako to da do danas nitko nije optužen da je toga dana dostavio pravodobne podatke o kretanju prvog hrvatskog predsjednika  u Banskim dvorima, netko je to morao javiti zločinačkoj strani, a to je mogao samo onaj koji se „vrzmao“ po ovom strogo zaštićenom objektu!?

Istina, do pravomoćne presude još je daleko i pitanje je tko će je od optuženih uopće i doživjeti, a za one koji će eventualno biti i osuđeni to neće značiti ništa. Pojeo vuk magare!

Međutim, kad je već podignuta optužnica za zločin 7. listopada 1991. u Banskim dvorima, odmah se nameće pitanje – kada će i hoće li uopće biti podignuta optužnica protiv zapovjednika i pilota zločinačke JNA koji su istoga dana, nakon ovog objekta, oko 15,45 satri, raketirali koprivničku vojarnu, u kojoj se  nalazilo nekoliko stotina pripadnika 117. Koprivničko-križevačke brigade, i u kojoj se u trenutku napada trebao održati sastanak ratnih zapovjednika, koji je sazvao Dragutin Kralj?

U tom napadu poginuo je jedan hrvatskih branitelj (David Piskor), a dva su ozlijeđena, dok je pričinjena i znatna materijalna šteta.

Dva tjedna prije ovih napada, zločinački avioni JNA raketirali su i varaždinski aerodrom te susjedni Pribislavec.

Koliko još vode  treba proći da se podignu optužnice i za ove zločine tzv. JNA, ili će sve biti „riješeno“ suđenjem nedostupnim optuženicima za Banske dvore?

Nu, ima tu još nešto. U Beogradu je potvrđena optužnica protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota. Kako to da se baš sada pokrenulo Državno odvjetništvo u svezi napada na Banske dvore, odnosno neće li to opet biti – vi naše, mi vaše!?

I je li bi uopće došlo do pokretanja optužnice da se trenutačno ne sudi hrvatskim ratnim pilotima?

Sve u svemu – igre bez granica!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji