Podjeli

Nakon što su izašli iz tiska neki (novi) udžbenici iz povijest (konkretno za četvrti razred gimnazije, Alfa, 2021.) živi hrvatski branitelji još mogu samo pjevati zajedno s glazbenim sastavom Baruni:

„Bio sam hrvatski ratnik/Sada sam samo patnik/Godine sjećanja brišu/i novu povijest pišu./ Jednom smo čekali novu/Daleko u snježnom rovu/Od dobrih želja i nada/ Pogledaj, gdje sam sada/ Kome još trebam ja/Sjena od čovjeka/Leđa mi okreću svi/Hej, moja ljubavi/U mojoj duši je zima/Za sto života je ima/Da sam bar pao s njima/S mojim ratnicima/Kome još trebam ja….“

Naime, ako je suditi po tom udžbeniku (u potpisu su šest autora, među kojima i Ante Nazor) učenici gimnazije učit će da su hrvatsku državu stvorili isključivo mrtvi hrvatski branitelji i jedan još živ! A taj koji je još živ i koji je u rubrici „Oni su stvarali povijest“ i koji je dobio nekoliko redaka više i od samog prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana je legendarni ratni zapovjednik, umirovljeni general HV – Ante Gotovina. (Svaka čast!).

Dakle, u toj brošuri među onima koji su, kako autori navode, „stvarali povijest“, kroz relativno kratke životopise učenici će učiti da su suvremenu, slobodnu i samostalnu hrvatsku državu stvorili ovi (nažalost) stradali Junaci: Josip Jović (1969.-1991.), Andrija Matijaš Pauk (1947.-1995.), Mile Blažević Čađo (1955.-1991.), Damir Tomljanović – Gavran (1968.-1994.), Blago Zadro (1944.-1991.), Marko Babić (1965.-2007.), Vlado Gotovac (1930.-2000.), Rudolf  Perišin (1958.-1995.), Gojko Šušak (1945.-1998., i naravno tu je desetak redaka i o dr. Franji Tuđmanu (1922.-1999.). (Inače, Gotovcu i Šušku jedino nisu objavili fotografiju!?).

A kad pišu o Tuđmanu (str. 247.) onda se spominje (opisuje) njegova partizanska prošlost, a završava s rečenicom- „Nakon pobjede HDZ- a 1990. na izborima izabran je za predsjednika Hrvatske.“!?

Zanimljivo je također da i Stipu  Šuvara (sic!) obrađuju u rubrici “Oni su stvarali povijest“ te da je ova komunjara dobila  gotovo isti prostor kao i Tuđman! Bože, pomozi!

Od tv serija i filmova na temu Domovinskog rata, gimnazijalcima se preporuča da (jedino) pogledaju i raspravljaju o kontraverznoj tv seriji „Nestali“, dok recimo o izvrsnim domoljubnim i ratnim  filmovima  poput „Broj 55“, koji je svojedobno na Pulskom filmskom festivalu pokupio sve nagrade i priznanja- nema ni riječi!

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji