Podjeli

Vrijeme ide, a malo tko više i pita: što je s imovinom bivše zločinačke JNA, a još manje hoće i kada s timu svezi Hrvatska dobiti i neku naknadu?

Svojedobno je pri MORH-u osnovan i Savjet za sukcesiju vojne imovine na čijem je čelu bio Želimir Latković. Stručnjaci su tada izračunali da našoj državi pripada najmanje 10 i više milijardi američkih dolara naknade od imovine onih koji su nas napadali.

„Hrvatska neće odustati. Inzistiramo na isključivo financijskom obeštećenju  i to za vrijednost imovine koja je oteta s hrvatskog teritorija i čija je vrijednost utvrđena po cijenama na dan 31. prosinca 1990.“ – govorio je tada Latković te dodao da se „Srbija uglavnom ponaša nezainteresirano za ovo pitanje, dok Crna Gora s jedne strane pokazuje želju za suradnjom, ali kad se nešto pokrene, kod njih se odmah pojavljuju i problemi“.

A prema svemu sudeći, Hrvatska se više i „ne sjeća“ o kakvoj je imovini riječ, a kamoli da bi netko tražio odštetu!

K tome bi još trebalo pridodati odnesenu opremu i naoružanje Teritorijalne obrane. To bi jednim dijelom trebala i morala platiti Račanova ekipa, koja se sada naziva SDP. Oni u Hrvatskom saboru i drugdje „laprdaju“ o svemu, samo ne o ovome.

Inače, malo tko i više spominje zločinačku JNA, koja je napadala Vukovar, gazila Škabrnju, palila sela, uništavala sve što hrvatski diše. Iza njih su ostale  brojne porušene kuće, tvrtke, vjerski objekti, škole, bolnice, dječji vrtići, ali…ostavili su nam i niz masovnih grobnica!  Sudjelovali su vrlo žustro  i odlučno i u protjerivanju Hrvata s njihovih ognjišta. (O kratkom ratu u Sloveniji da i ne govorimo).

Inače treba se podsjetiti da je bivšom zločinačkom JNA zapovijedalo  tzv. Predsjedništvo SFRJ na čijem su čelu, od 1988. bili: Raif Dizdarević, Janez Drnovšek, Borislav Jović, Stjepan Mesić i Branko Kostić. Nitko od njih nije odgovarao ni po zapovjednoj odgovornosti, baš kao što to nisu ni Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Života Panić i niz drugih visokih časnika JNA. Sudilo se i proganjalo selektivno. Kako prije, tako i sada.

Nasljednici zločinačke JNA su bili: Vojska Jugoslavije, Vojska Republike Srpske i Vojska Republike Srpske Krajine te na kraju – Vojska Srbije. Tko je i kada od najviših zapovjednika ove zločinačke postrojbe samo dan proveo u hrvatskom ili nekom drugom zatvoru?

Neki će reći da ih se optužilo, pa čak i sudilo, pretežno u odsutnosti, ali svi nabrojeni i oni koji to nisu mogu i dalje mirno spavati. Svi su se izvukli na ovaj ili onaj način. Mesić je čak dva puta izabran i za predsjednika Republike, a kako je svjedočio u Haagu i koje je sve dokumente dostavljao protiv hrvatskih generala i hrvatske države?

Pored  toga, kako smo već istaknuli, u Hrvatskoj još nitko nije odgovarao, tko je dopustio da „bez ispaljenog metka“  JNA oduzme sve naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane, s kojim se moglo naoružati oko 200 tisuća vojnika!

Preko svega toga se prelazi kao spužvom preko ploče.

Namjerno se zamagljuju najveći ratni zločini i zločinci iz Domovinskog rata. Namjerno se od Srbije, Crne Gore i domaćih izdajnika ne traži ratna odšteta. Namjerno se  ne procesuiraju ratni profiteri i namjerno se i dalje progone hrvatski branitelji. Namjerno se djeca u srpskim školama u Vukovaru ne uče da je Jugoslavija, odnosno Srbija bila agresor na Hrvatsku, već da se je JNA u Hrvatskoj i BiH samo  „branili“ od povampirenih ustaša!

I na kraju, gdje to ima da oni koji su bili za Jugoslaviju, koji su progonili Hrvate kao pripadnici zločinačke JNA, KOS-a, Udbe i drugih zločinačkih postrojbi, redovno primaju mirovine i naknade za svoj „trud i muku“, od onih (Hrvata) koje su tijekom Domovinskoga rata htjeli zgaziti sve do „koljena sedmog“?

Dakle, Hrvatska i dalje treba tražiti  isključivo financijsko obeštećenje za otetu vojnu imovinu, jer nakon toliko godina nikakvo vraćanje ne dolazi u obzir. To bi isto tako bilo, kazao je svojedobno Latković, da vam netko „ukrade olovku, piše njome desetak godina, a onda vam je odluči vratiti!“

Nu, ratni zločinac Vojislav Šešelj  na sve bi to vjerojatno rekao: gospodo i drugovi Hrvati i dalje nam možete – „popušiti“ (ako vam dozvolimo)!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji