Podjeli

Stanovnici malog hrvatskog sela Škabrnje nedaleko Zadra čitave se godine prisjećaju boli i patnje koje su proživjeli tijelom velikosrpske agresije. Međutim, dani koji dolaze ipak su im najteži u životu.

  • Tri mjeseca borili smo se protiv srpskih četnika i zloglasne JNA, a onda je 18. studenoga 1991. Škabrnja okupirana. Tada se dogodio strašan zločin, za koji još nažalost gotovo nitko nije odgovarao- rekao je Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje, koji je i sam tijekom toga dana izgubio više članova svoje obitelji.

Ne treba ni isticati da dok je Škabrnje i Škabrnjana  poginuli nikada neće biti zaboravljeni.

Obilježavanje ovih tužnih događanja iz hrvatske povijesti u ovom mjestu održavat će se tjedan dana. Prema programu, 17. studenoga od 18 sati bit će odavanje počasti svim poginulim  paljenjem svijeća na početku Ulice 18. studenog 1991.

Najtužnije će ipak biti dan kasnije, tj. 18. studenog, kad je svoj dolazak u ovo mjesto prvi put najavio i predsjednik države Zoran Milanović. Naime, ovo je prvi put da će ih na taj dan posjetiti netko iz državnog vrha.

Komemorativni program počet će u 10.15 sati, kada će krenuti kolona sjećanja od središta mjesta do masovne grobnice, gdje će se položiti vijenci, zapaliti svijeće.

Sveta misa za sve stradale u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu bit će u 11 sati u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ovu crkvu, kao i brojne druge kulturne i gospodarske objekte četnici su zapalili i srušili u vrijeme agresije.

U 12 sati mještani i njihovi gosti krenut će, korak po korak,  put spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke, gdje će također položiti vijence i zapaliti svijeće.

Ove se godine očekuje iznimno veliki broj ljudi u Škabrnji, baš kao i u Vukovaru.

Srpski i ini četnici prije 31. godinu  htjeli su uništiti hrvatsku kulturu, našu povijest te stravičnim zločinima ugasiti hrvatsku čežnju za slobodom. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima, a poglavito dragovoljcima, Hrvatska je izdržala. Stekli smo slobodu i nezavisnost, kako je lani baš u Škabrnji govorio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, usprkos mnogih koji to nisu htjeli.

Ali, kako bilo da bilo, stekli smo Domovinu koju moramo nastaviti pošteno i pravedno izgrađivati, rasti u miru, slozi i toleranciji!

Stoga, tko god može neka 18. studenog navrati u Vukovar ili Škabrnju, neka vide da nas ima!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91,.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji