Podjeli

Ovih dana početkom kolovoza, povodom najvećeg Hrvatskog blagdana „Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja“  pozivaju nas predstavnici svjetovnih i crkvenih vlasti, na zajedništvo. Upućeni apeli i pozivi dobro zvuče sa profesionalno postavljenih pozornica, ozvučenja i ekrana koji emitiraju snimke načinjene vrhunskom audio-vizualnom opremom, ali nekako baš ne dopiru do glava i srca „frustriranog“ Hrvatskog puka.

Ne osvrćući se baš previše na oficijelne apele, žitelji jedne male općine smještene na južnom djelu Varaždinske županije, zajedništvo žive i ne trebaju nikakve pozive, apele ili pak nagovore bilo koga.

Općina Visoko sa oko 1500 stanovnika, sedam naselja i isto toliko mjesnih odbora, zajednički u suradnji svih svojih žitelja organizira obilježavanje svih državnih i vjerskih svetkovina koje su već tradicionalno postale festival, praznik i promocija zajedništva koje mnogi zazivaju, a nikako da ostvare.

Sve svečanosti u ovoj općini započinju misnim slavljem u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva, a potom se cvijećem, svijećama i molitvom prisjete svih pokojnih žitelja kod centralnog križa na mjesnom groblju. Nakon  duhovnog djela svečanosti, obično se održi svjetovni dio kroz sportska natjecanja u raznim disciplinama na prekrasno uređenim sportskim borilištima. Tu nije zapostavljen ni kulturno umjetnički program koji organizira domaća kulturno umjetnička udruga sa svojim više sekcijskim programom, dok bi nakon toga dan završio sa općim narodnim veseljem.

Tako je i ovogodišnja svečanost obilježavanja „Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja“ održana u istom tonu, kojoj su se na povratku sa centralne svečanosti u Kninu pridružili uvijek njima dragi gosti; „Ratni pripadnici Specijalne jedinice policije RODA iz Varaždina“, te se uz glazbu, sastava „FARINGAŠI“ nastavili družiti sa žiteljima općine pod „dirigentskom palicom“, Božidara Baboka predsjednika UDVDR i Dragutina Matekovića općinskog načelnika.

Dakle, ako vas put nanese u Varaždinsku županiju, ne propustite posjetiti VISOKO i iskoristiti priliku u stvarnosti doživjeti zajedništvo.

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji