Podjeli

U ovih nekoliko posljednjih mjeseci opet se uskovitlala bura u mainstream udrugama braniteljske populacije i njihovo ulijetanje u političke sfere. Tako je iz tih krugova učestali napad i verbalna paljba na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, koja graniči sa ozbiljnim prijetnjama ugledu, čast pa i njihovoj osobnoj sigurnosti.

No ništa to nije čudno od dežurno vječitih nezadovoljnika i to baš onih koji su temeljem određenih zakonskih rješenja od države do sada uzeli sve što ih pripada, a mnogo više I onoga što ih ne pripada. Iz ovih politički obojenih aktivnosti jasno se vidi zajednička poveznica sa određenim političkim opcijama i sadašnjim predsjednikom države, kojeg su ti isti htjeli „umlatiti“ pred koju godinu, dok je isti bio premijer.

I tako dok se te tzv. mainstream braniteljske udruge u nedostatku ideja i volje da svoj višak radne i intelektualne energije usmjere u društveno korisne djelatnosti, bave politikom, u to vrijeme rijetke strukovne braniteljske udruge samozatajno i u tišini provode mnoge nacionalne i Europske projekte.

Ovih smo se dana slučajno zatekli u Varaždinskoj županiji, naselju Poljana Biškupečka koje je u sastavu grada Varaždina i u tamošnjem društvenom domu zatekli smo skupinu gospode i gospođa u uređivanju kako su rekli svog budućeg radnog prostora. Na samom pročelju zgrade uz natpisnu ploču mjesnog odbora ponosno stoje ploče braniteljskih udruga „SJP RODA“ Varaždin i „TIGROVI“ Varaždin, a zatečena ekipa bila je iz udruge SJP PU VŽ „RODA“ sa svojim zaposlenicama.

Iako nenajavljeni, srdačno nas je primio tajnik udruge SJP RODA, Ivo Loborec, te nas je uveo u zgradu i pokazao prostore koje koriste, te nas je u hodu informirao o aktivnostima koje udruga provodi posljednjih godina. Tako uz svoje redovne aktivnosti obilaska mjesta stradavanja svojih suboraca, pohođenja grobova, obilježavanja važnih datuma iz Domovinskog rata udruga vodi skrb o potrebitim braniteljima i rješavanju njihovih socijalno pravnih statusa. U posljednje vrijeme putem natječaja koje raspisuju razna ministarstva i fondova Europske unije, udruga osigurava sredstva za redovne djelatnosti i provođenje svega ovog naprijed pobrojenog..

U ovom kratkom druženju – jer za duže vrijedni aktivisti nemaju vremena, mi smo ostali zatečeni informacijama o aktivnostima koje provodi jedna mala, ali po aktivnostima VELIKA braniteljska udruga.

Po ulasku Hrvatske u EU rukovodstvo udruge je počelo osluškivati novine o prilikama koje donosi novo vrijeme, te su zainteresirane članove slali na razna savjetovanja i edukacije u Vladin ured za udruge, ministarstva i Nacionalnu Zakladu za razvoj civilnog društva o mogućnostima koje EU pruža civilnom društvu.

Nije bilo lako u početku, jer prvo je trebalo u glavama prihvatiti činjenicu da je udruga segment civilnog društva, te kako je rat i ono zlo koje su prošli članovi treba ostaviti tamo u vremenu kojem pripada, a da se vrijeme rata i poraća kvalitetnim djelovanjem zadrži što duže u sjećanjima članova i sredine u kojoj djeluju.

Udruga SJP PU VŽ RODA danas je korisnik „Institucionalne potpore iz programa Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, na tri godine temeljem čega je zaposlena jedna djelatnica i to dijete pričuvnog ratnog pripadnika SJP RODA. Iz programa Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike provode se dva programa i to jedan pod nazivom „Zajedno s Rodama“ koji se bavi psihološkim osnaživanjem branitelja i  pod zastupljenih skupina društva na kojem je zaposlena jedna stručna ženska osoba VSS na rok od tri godine.

Ovih je dana startao projekt koji udruga provodi sa partnerima Varaždinskom i Međimurskom županijom, te Udrugom Roma Međimurje financiran iz ESF i MRMSOSP i HZZ pod nazivom „Pronađi me/ ZAjedno“ u iznosu od 1.866,002,5 kuna, trajanja dvije godine na kojem je zaposleno pet ženskih osoba i to VSS, VŠS i SSS djeca živućih, poginulih i umrlih hrvatskih branitelja. Cilj projekta jest prekvalifikacija i obrazovanje te zapošljavanje djece hrvatskih branitelja, pripadnika Romske manjine i ostalih mladih ne zaposlenih pod zastupljenih skupina društva.

Kako kaže Loborec tu je još projekt gdje su partneri „Budimo zajedno“ na kojem su zaposlene dvije osobe kao gerontodomaćice koje skrbe o 16 hrvatskih branitelja, zatim projekt s institutom Ivo Pilar i 14 partnera naziva „Tematske mreže“, te projekt Ministarstva hrvatskih branitelja COvid RONA-.19 koji se provodi drugu godinu a odnosi se na osiguravanje osnovnih potrepština za koliko toliko normalan život potrebitih branitelja. I kaže Loborec na kraju da ima toga još, ali stvarno nema se više vremena za priču, te nas napušta uz smiješak i dobacuje; „NEMA SE VREMENA ZA POLITIKU U OVU BUTIGU“!

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji