Podjeli

U ovotjednom izglasanom proračunu RH Vaša Vlada je u potpunosti ignorirala potrebe hrvatskih obitelji i neophodnih demografskih mjera, pod izgovorom da u proračunu nema dovoljno sredstava. Identičan izgovor bio je na činjenicu drastičnog smanjivanja sredstava za zdravstvo, kao i za sve druge segmente, poput plaća hrvatskih policajaca, vojnika i ostalih zaposlenika državne uprave.

Istovremeno svjedočimo nevjerojatnom razbacivanju poreznih sredstava koje ste mi potvrdili svojim odgovorom od 17. studenog 2021., gdje navodite da je do 29. listopada 2021. na ime troškova arbitražnih postupaka, koje je RH vodila i vodi protiv MOL-a pred arbitražnim sudištima u Ženevi i Washingtonu, do sada potrošila 200.660.642,77kn. Uz ovaj astronomski iznos valja napomenuti da će  znatni troškovi nastati nakon okončanja postupka pred sudištem u Washingtonu.

Možemo konstatirati da su hrvatski građani prevareni prilikom privatizacije INA-e, jer je cijeli postupak vođen na koruptivan način, a sada svjedočimo da hrvatska vlada sredstva poreznih obveznika razbacuje navodnim stručnjacima. Rezultat rada tih stručnjaka ocijenio je arbitražni sud u Ženevi koji nas je ismijao, njihove argumente odbacio, a Hrvatska je izgubila navedeni spor.

Postavlja se pitanje jesu li ti angažirani stručnjaci dali prethodno mišljenje o izgledu na uspjeh tih postupaka, to jest, jesu li dali preporuke koje bi bile korisne za Hrvatsku Državu?

S navedenim iznosom mogli smo financirati dio troškova za mjeru „majka odgajateljica“ na razini cijele Hrvatske, čime bismo ulagali u svoju budućnost.

Kao saborska zastupnica inzistiram i inzistirat ću na transparentnosti i odgovornom ponašanju prema svakoj kuni poreznih sredstava hrvatskih građana. Kako bi se utvrdilo je li bilo pogodovanja pri izboru savjetničkih usluga i je li Hrvatska eventualno plaćala navedene usluge iznad prosjeka, potrebno je u potpunosti rasvijetliti cijeli postupak.

Slijedom navedenog molim odgovorite mi:

 1. Popis pravnih stručnjaka, njih 11, kojima je isplaćeno 14.687.136,87kn. Uz ime i prezime te opis angažmana, za svakog od angažiranih stručnjaka navedite točan iznos koji je isplaćen toj osobi (kompletan iznos honorara, poreza i putnih troškova).

 1. Nazive odvjetničkih ureda, njih četiri, kojima je isplaćeno 137.234.889,32kn. Uz naziv svakog odvjetničkog ureda, navedite iznos koji je plaćen istome.

Napominjem da podatke koje tražim, nisu i ne mogu predstavljati nikakav tajni podatak, jer honorari i odvjetničke usluge koje plaćaju porezni obveznici moraju biti i jesu javni.

 

Karolina Vidović Krišto

Zastupnica


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika