Podjeli

Saborska rasprava koja se trenutno vodi o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti zorno razotkriva još jednu oh hrpe anomalija u našem društvu duboko ogrezlom u korupciju i kriminal. Najtragičnije u svemu je činjenica kako i po važećem Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti postoji poprilično dobro uređena zaštita prijavitelja nepravilnosti, no ono što u svemu tome nije valjalo jest ista boljka kao i kod svih drugih Zakona, a to je sama primjena Zakona.

Kako je moguće da istovremenu dok se u Hrvatskom saboru vodi rasprava o Zakonu kojim se navodno želi dodatno zaštiti prijavitelji nepravilnosti, popularno nazvani zviždači, a da istovremeno mnogi od njih i dan danas ekspresno završavaju na ulici dobivajući nezakonite otkaze ugovora o radu. U normalnoj državi zviždač koji dobije otkaz radi prijave nepravilnosti bi doslovno isti dan bio vraćen na posao, a onaj koji mu je potpisao otkaz isti trenutak završio na zavodu za nezaposlene uz kaznenu prijavu kao dodatak.

Umjesto iscrpnih, često i potpuno promašenih, rasprava saborskih zastupnika o tome koju bi rečenicu u Zakonu trebalo doraditi, zamijeniti, brisati, uljepšati ili što god, bilo bi puno efikasnije da su svi redom prije bilo kakve rasprave inzistirali da se doslovno svi zviždači koji su trenutno pod otkazom vrate odmah na posao i tako odmah jednom konkretnom mjerom na najbolji način pokažu svoje iskreno zalaganje za njihova prava. U normalnom društvu, u državi vladavine prava naprosto nije moguće ni zamisliti da bi se za svoju budućnost trebao plašiti više onaj tko je nepravilnost prijavio od onoga tko nepravilnosti čini. Kakvo li smo mi to uopće društvo ako nam se sve češće događa da se umjesto kriminalaca proganjaju zviždači??

Kako je moguće da se u društvu koje zagovara nultu toleranciju prema korupciji i kriminalu zviždače nerijetko javno izvrgava linču,  da ih se stigmatizira, a da Vlada, pravosuđe, istražni organi, odnosno svi u lancu koji su promptno trebali djelovati uopće ne reagiraju?? Kako je moguće da nakon prijave nepravilnosti institucije pravne države ne reagira doslovno odmah već se to često događa tek nakon što mediji izvrše pritisak i pokrenu lavinu?? U normalnoj državi tako nešto bi naprosto trebalo biti nezamislivo, no kako je sve navedeno veoma česta Hrvatska svakodnevica ostaje nam za zaključiti da baš i ne živimo u “normalnoj“ državi…..

Samo u sredinama u kojima kriminalci odnosno „mafija“ ima glavanu riječ „nitko“ ne prijavljuje nepravilnosti…..

U Zagrebu, 25.01.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof. v.r.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika