Podjeli

Poštovani predsjedniče Vlade RH,

Brojni moji prijatelji i znanci pitaju me znam li čiji je čovjek gosp. Plenković…? Odgovor je jasan i nedvosmislen: pa to je predsjednik Vlade RH koji je u ovih pet i pol godina i u dvije svoje Vlade RH smijenio 25 ministara.

Mislim da se prosječno informiran Hrvat nakon svih ti brojnih smjena mora upitati za koju to grupaciju radi gosp. Andrej Plenković i preko njega duboka država ima svoju najsnažniju polugu? Ili pak preko nekog od njegovih najbližih suradnika u koje ima neograničeno povjerenje pa mu oni vrlo vješto podvaljuju uglavnom nestručni i nesposobni ljudski i nacionalni talog koji upravlja našim sudbinama?

Uglavnom gosp. Andrej Plenković ne dopušta raspravu na ovu temu i u pravilu novinarima koji se usude postaviti pitanja o njegovim kadrovskim posrtajima odgovara pravnim floskulama i da dok netko nije pravomoćno osuđen on nema namjeru o istom donositi negativan sud bez obzira na političku štetu koju mu stranka i država trpi. Što više razmeće se statističkim pokazateljima napretka hrvatskog gospodarstva a nikada ne spominje koliko Hrvati izvan Hrvatske godišnje šalje svojim obiteljima u Hrvatsku i koliko je mladih Hrvata napustilo Hrvatsku upravo radi ovakve njegove vladajuće politike?

U prilogu Vam je tabela firmi bez ijednog zaposlenog sa ukupnim prihodom za razdoblje od 2002. do 2021 godine pa Vas lijepo molim da ovu statistiku dobro pogledate i nakon pregleda zapitajte se TKO JE ZA TO KRIV?

U isto vrijeme i u svom arogantnom i bahatom stilu vrlo vješto izbjegava davati odgovore o krajnje negativnim pojavama koje idu uz ovaj statistički rast, kao što je sve veća inflacija, siromašenje naroda i kataklizmički bijeg mladih visokoobrazovanih ljudi  s bolom na srcu i lica oblivena suzama napuštali svoja rođena ognjišta sa cijelim obiteljima i sa jednosmjernom kartom zbog bez perspektivnosti izazvanom brutalnom rođačko zavičajnom partikracijom polupismenih kadrova s uglavnom  kupljenim diplomama u poznim godinama i naravno sa članskom iskaznicom ZNA SE .

Baveći se dugi niz godina stanjem i perspektivi našeg energetskog sektora koje je osobito eskaliralo ruskom invazijom na Ukrajinu. U mom fokusu su osobito događanja oko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Bivši čelnik ovog ministarstva evidentno je glavninu svog djelovanja s razarajućim negativnim učincima trošio upravo na energetsku politiku iako su u nazivu ministarstva niti ne spominje ova značajna djelatnost.

Zbog čega je bivši ministar koji je u svom višegodišnjem djelovanju imao čitav niz poteza, zadnjih mjeseci uz asistenciju svog kuma kojeg je uhljebio u Upravu HEP-a (mandat mu traje do koncem mjeseca ) požurio napraviti nesagledivu štetu hrvatskom gospodarstvu, te suprotno preporukama EU komisije raspisuje natječaj za nabavu električne energije i plina za petogodišnje razdoblje u trenutku kada su cijene za sve energente narasle za četiri do pet puta u odnosu na prethodno razdoblje i dosegle su svoj povijesni maksimum?

Šteta od ovog posla može se mjeriti u stotina milijuna EUR-a.

 

PAMETNOM DOSTA

Podulji bi spisak bio štetnih poslova u energetskom sektoru koji su obavljeni pod kapom bivšeg ministra počevši od nabave energenata, električnih brojila, kabela, sovftnera, raznoraznih projekata energetskih objekata i još cijelog niza strateških materijala, a još je bestijalniji popis projekata koji su izvedeni i pripremljeni u njegovom mandatu.

U isto vrijeme dok privatni poduzetnici sa svega desetak zaposlenih djelatnika, razvijaju, pokreću i realiziraju projekte kapaciteta stotina MW, u mandatu bivšeg ministra napravljen je državni dernek kad je puštena u rad solarna elektrana na Visu, snage mizernih 4,5 MW. HEP ju čak nije uspio samostalno pripremiti, već je ista kupljena od KONČARA u visokoj fazi realizaciji.

U pozadini ovog investicijski sterilnog i poslovno štetnog djelovanja hrvatske nacionalne energetske kompanije leži isključivo u katastrofalnom političko, rođačko  i zavičajno kadroviranjem i totalnom ponižavanju stručnih ljudi s ljudskim i moralnim integritetom.

Koncem ovog mjeseca gosp. Plenković mora donijeti odluku hoće li produžiti krnjoj Upravi mandat na još šest mjeseci ili će imenovati novu šestero članu Upravu HEP d.d. koliko ih je bilo koncem prošle godine. Živi bili pa vidjeli.

Zaista kolasalno anemični, NBA-ovac nema pojma da kod nas dominira ORGANIZIRANI UMREŽENI POLITIČKI KRIMINAL, da je KORUPCIJA postala rak rana našeg društva te da je postalo normalno DOGOVARANJE, NAMJEŠTANJE, POGODOVANJE i naravno TRGOVANJE UTICAJEM jer se sve unaprijed zna tko će dobiti posao u javnoj nabavi .

U javnosti se nameće teza da Vi slijepo slijedite politiku EU, odnosno Vaše šefice Ursule von der Leyen . Dakle, uz zelenu tranziciju napokon dolazi i ono glavno: djelomična privatizacija HEP d.d. a poslije i konačna. Sjetimo se samo kako je završila INA.

Svaka europska zemlja bez obzira na veličinu i političku moć ima pravo i dužnost braniti svoje strateške interese, a to je u ovom slučaju ENERGETIKA .

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika