Podjeli

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Vaša vlada, iako je po Ustavu dužna djelovati u interesu hrvatskih građana, pasivno promatra urušavanje hrvatskog zdravstva, a to ne-činjenje ujedno i jest nanošenje štete hrvatskim građanima.

Zakonsko pravo na zdravstvenu skrb, koje hrvatski građani imaju, svakim danom postaje nedostupnije i nekvalitetnije.

Posebno zabrinjava stanje pedijatrijske skrbi čija kvaliteta svakodnevno postaje lošija.  Upravo nedostatna zdravstvena skrb za hrvatsku djecu izaziva opću zabrinutost, te traumatizira mnoge obitelji u Hrvatskoj.

S hrvatskim zdravstvom nisu zadovoljni hrvatski građani, ali nisu zadovoljni ni zaposlenici zdravstvenog sustava. Plaće liječnika početnika u Hrvatskoj upola su niže nego u većini ostalih država Europske unije. Plaće medicinskih sestara i ostalog zdravstvenog osoblja također su sramotno niske i doista nedostojne za rad koji navedeni privrjeđuju.

Jedine skupine koje su zadovoljne, jesu ravnatelji bolnica te nekolicina privilegiranih zdravstvenih aktera. Upravo su navedene privilegirane skupine temeljni uzročnici lošega stanja u kojemu se današnje hrvatsko zdravstvo nalazi.

Vaša vlada dopušta nered u zdravstvu, počevši od sveopće korupcije u sustavu zdravstva, do nelogične i neadekvatne organizacije samog zdravstva.

Sama činjenica da u Hrvatskoj postoji HZZO, koji je klasični relikt socijalističkog sustava, a koji je ujedno i glavna platforma korupcije i deformiranja zdravstvenog sustava, dokazuje da Vaša vlada nema ni plan, ni volju uspostaviti dobar i efikasan zdravstveni sustav.

Potpuno je jasno da nered koji dominira zdravstvenim sustavom, odgovara Vašoj vladi, kao što je odgovarao i vladama vaših prethodnika u zadnjih 20 godina.

U svakom neredu, kao što je poznato, postoji grupa koja profitira od tog nereda, ali je i dokazano da većina građana zbog tog nereda ispašta i pati.

Upravo je zbog navedenog bezakonja i korupcije, Hrvatsku prošle godine napustio 141 liječnik prosječne starosti od 36 godina, a u posljednjih 10 godina Hrvatsku je napustilo 1188 liječnika.

Hrvatska javnost je ovih dana saznala da trudnice nemaju adekvatnu skrb u dijelovima Splitsko-dalmatinske županije, a u dječjoj klinici u Zagrebu djeca na hitnom prijemu ne mogu biti ultrazvučno pregledana u večernjim satima, i to zbog nedostatka liječnika.

Isto tako, djeca u Zagrebu moraju čekati na pojedine dijagnostičke preglede i po 20 mjeseci. Dakle, ukoliko je riječ o sumnji na maligne bolesti, ta djeca pregled neće ni dočekati.

Najnovije vijesti o neprihvatljivim uvjetima za pacijente na onkološkom odjelu Splitske bolnice, te odlasku iskusnih liječnika s tog odjela, dokaz su nereda koji vlada zdravstvom. Šef onkologije je, pak, Eduard Vrdoljak, koji (osim niz funkcija u zdravstvu) ima vremena i novaca graditi milijunske vile na Braču, ali gospodin Vrdoljak nema vremena baviti se kvalitetom zdravstvenih usluga svojih pacijenata. Ovaj primjer ujedno je i dokaz da sadašnji zdravstveni sustav promiče suspektne i ne-etične, a sprječava moralne i profesionalne osobe.

Sljedeći slučajevi jesu dokaz kako se javno zdravstvo razgrađuje, kako bi se pojedinci bogatili.

Slučaj MEDIKOL

U zadnjih 10 godina privatnoj tvrtki Medikol, HZZO je isplatio 87 milijuna eura za PET/CT dijagnostiku.

Za taj iznos Hrvatska je mogla kupiti 25 PET/CT uređaja.

Dakle, ovakvo stanje se ne može drugačije nazvati nego organiziranom pljačkom poreznih obveznika i sustavnim omogućavanjem zarade privatniku – i to na način da se ciljano blokira razvoj javnog zdravstva kako bi privatnik ostvarivao velike zarade. Zdrava logika nalaže da za omogućavanje Medikolu ovakve vrste zarade, koja nije zasnovana na tržišnim načelima, zasigurno netko iz sustava zdravstva također zarađuje. Ovakvo se stanje, jasno, u svakoj drugoj europskoj državi smatra otvorenom korupcijom.

Slučaj RADIOCHIRURGIJA ZAGREB

Odnos HZZO-a prema Radiochirurgiji Zagreb jest primjer netransparentnosti i izaziva veliku sumnju u nezakonite radnje. Naime, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u listopadu 2023. godine donijelo je odluku u kojoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi Radiochirurgiji Zagreb omogućuje prihod od 18 milijuna eura. Odluka Upravnog vijeća je donesena u listopadu 2023., a u njoj se navodi razdoblje od 01. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. Dakle, Upravno vijeće je donijelo retroaktivnu odluku. Kako je to moguće? Koji je odnos predsjednika Upravnog vijeća Drage Prgometa i Radiochirurgije, to jest, prima li Drago Prgomet honorare od Radiochirurgije?

Sama Radiochirurgija jest privatna zdravstvena ustanova te je rasla paralelno s razgradnjom zagrebačkog Instituta za tumore. Suvlasnici Radiochirurgije su osobe koje su već radile u dubioznim strukturama i za dubiozne osobe.

Suvlasnik Miroslav Kovačić bio je bliski suradnik Ive Sanadera te bliski kolega predsjednika Sabora Jandrokovića.

A kad se uzme u obzir činjenica da je Miroslav Kovačić poslovni partner Ratka Mačeka, jednog od krivokletnika i suoptuženika Ive Sanadera, a sinu Ratka Mačeka je Vaš ministar gospodarstva Damir Habijan kum, onda cijeli slučaj postaje izrazito sumnjiv. Dakle, netransparentna uvezanost u ovom slučaju jest zastrašujuća, i to sve na račun javnog zdravstva, to jest, hrvatskih građana.

Naime, Radiochirurgija je nastala uz masovnu pomoć HABOR-a i HAMAG BICRO-a, te sustavnim i namjernim uništavanjem, primjerice, Instituta za tumore. U Institutu za tumore, pak, radi liječnik Velibor Vrdoljak, koji je u isto vrijeme i jedna od čelnih osoba Radiochirurgije Zagreb.

Gospodine Plenkoviću, ova dva opisana slučaja dokazuju nered koji vlada zdravstvenim sustavom; ona dokazuju kako se novci hrvatskih građana neodgovorno troše kako bi pojedinci ostvarivali basnoslovne zarade.

U Hrvatskom zdravstvu su znanje, profesionalnost i etičnost eliminirani kao kriterij napretka, a posljedice tog stanja bolno osjećaju hrvatski građani.

Vi nemate pravo razarati javno dobro niti srozavati sposobnost zdravstvenog sustava da skrbi o zdravlju hrvatskih građana.

Stoga zahtijevam da:

– odmah razriješite Vilija Beroša dužnosti ministra zdravstva.

– odmah oformite višestranačku radnu grupu koja u roku od 14 dana mora dati prijedloge za spašavanjem hrvatskog zdravstva; prijedlozi radne grupe moraju odmah biti i implementirani.

Ukoliko se oglušite na ovaj zahtjev, te ništa ne poduzmete po pitanju stanja u zdravstvu, počinit ćete još jednu povredu Ustava, te nanijeti smišljenu štetu hrvatskim građanima. Ni jedna vlada nema pravo na pasivno promatranje počinjenja štete svojim građanima, a ukoliko nije u stanju aktivno djelovati u korist svojih građana, onda je dužna podnijeti ostavku!

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

zastupnica  predsjednica OIP-a


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika