Podjeli

Kakva li je samo danas radost kod nekih umirovljeničkih predstavnika u Hrvatskom saboru kao i onih koji ih podržavaju a koji su se, vjerojatno nakon još jednih „dugih i teških pregovora“ sa Vladom RH, uspjeli izboriti za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju za ni manje ni više nego da još jedna grupa već umirovljenih osoba, ovaj puta korisnici obiteljskih mirovina,   mogu „opet raditi“ do pola radnog vremena uz uredno primanje mirovine.  Kolika je to uistinu sreća i radost za umirovljenike ili ipak teška nevolja i siromaštvo najbolje znaju oni koji će se u poznim godinama odlučiti na ponovni povratak u svijet rada.

Ono što u ovoj umjetno stvaranoj euforiji dobročinstva poradi još jednog „kolosalnog“ uspjeha za umirovljeničku populaciju mnogi zastupnici ne vide ili jednostavno ignoriraju jest činjenica da se ovakvim rješenjima zapravo bježi od pravog problema koji tišti više od pola od 1,2 milijuna umirovljenika, a to su sramotno male mirovine sa tendencijom daljnjeg pada. Ovakvim rješenjima se zapravo na jedan zakulisni, čitaj perfidni, način nastoji  djelomično riješiti nedostatak radne snage, nedostatak koji se u nekim branšama dogodio u velikom razmjerima tijekom posljednjih desetak godina, naročito od ulaska Hrvatske u EU. Već je nekoliko stotina tisuća radno sposobnih osoba u najproduktivnijoj dobi naprosto pobjeglo iz Hrvatske tražeći posao tamo gdje će za njega biti i odgovarajuće plaćeni. Ovom izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju će se samo kratkoročno i djelomično ublažiti problem nedostatka radne snage koji će posljedično samo još dodatno potaknuti iseljavanje mladih a da se u isto vrijeme problem sve manjih mirovina odnosno rast siromaštva umirovljenika neće riješiti.

Predloženom izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju Vlada svjesno gura mirovinski sustav u još dublju provaliju i umirovljenike u još veće siromaštvo, a da sve bude još tragičnije zbog nerazumijevanja problema mnogih zastupnika navedeni Zakon će prihvatiti čak i oporbeni zastupnici od kojih mnogi uopće nisu svjesni da to što Vlada predlaže uopće nije u interesu umirovljenika već isključivo u interesu Vlade koja nema, ne zna ili jednostavno ne želi pronaći rješenje za popravljanje materijalnog statusa umirovljenika, a jedan od glavnih problema za takvo stanje umirovljenika je i potpuno disfunkcionalan II mirovinski stup kojeg iz nekih razlog Vlada ne želi dirati. Umjesto normalnog života nakon odrađenog radnog vijeka sa dostatnom mirovinom za život sve će više umirovljenika da bi uopće mogli preživjeti morati opet raditi….

Svjedoci smo dakle još jedne kolosalne podvale umirovljenicima….  podvale u kojoj (opet) aktivno sudjeluju i oni koji ih slizani sa HDZ-om navodno predstavljaju … Bravo majstori!

U Zagrebu, 08.07.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof. v.r.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika