Podjeli

Bez obzira što će u mnogim sredinama biti održan drugi izborni krug za načelnike, gradonačelnike i župane izbori za predstavnička tijela su završeni i svi sudionici znaju koliko su mandata osvojili. Od tri umirovljeničke stranke HSU, BUZ i SU koje su na nacionalnoj razini prepoznatljive ni jedna nema neki posebno veliki razloga hvaliti se izbornim postignućima, no to je već dugo vremena realnost koja će vjerojatno sa ovim izborima biti zaključena kao završena priča. Sitna trgovina za osobne interese „generala“ Gabričevića sa HDZ-om je već rezultirala ozbiljnim napuknućem u vlastitoj mu stranci prijeteći da dovede do potpunog raspada već dugo jedine umirovljeničke parlamentarne stanke.

SU pod vodstvom Lazara Grujića je u proteklih samo godinu i pol napravio „puni krug“ počevši kao „Berin“ penzić da bi na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima doslovno preko noći završio na listi DP-a Miroslava Škore i tako mu svojom pojavom „otkinuo“ sigurnih 3 – 5 saborskih mandata. Nakon Škore od kojeg očito nije dobio ono čemu se nadao nudio se svima i na koncu po nekim pričama od nedavno našao u „zagrljaju“ sa „generalom“, a preko njega i sa HDZ-om Andreja Plenkovića. Prošlost obojice ovim manevrom sa Plenkovićem baca i veoma jasno svjetlo na HDZ koji očito svakim danom sve više klizi u lijevo ostavljajući time slobodnim veliki prostor na desnom centru.

BUZ je na lokalne izbore u Gradu Zagrebu bez ikakvih kalkulacija i zakulisnih trgovina izašao sa samostalnom listom i postignutim rezultatom samo potvrdio ono što smo znali i prije izbora, posebno nakon sramotnog čina „generala“ koji je navukao neviđen bijes umirovljeničkog biračkog tijela prema svim umirovljeničkim stankama smatrajući ih sve istima. Bez medijskog prostora, makar i minimalnog, nemoguće je bilo objasniti našim potencijalnim biračima da sa postupkom „generala“ nemamo nikakve veze, sa Lazarom Grujićem također, što su dakako znali i kreatori svega toga jer su nas takvom igrom onemogućili u postizanju nekog ozbiljnijeg rezultata.

Vrhunac te „kvarne“ igre je bilo raspuštanje Gradske organizacije HSU-a i njenih 9 od 17 Gradskih četvrti u trenutku koji više nije ostavljao vremena za brzu konsolidaciju. Posebno je zanimljiva igra SU-a u Istarskoj županiji u kojoj je nastupio u koaliciji sa ŽIVI ZID i ID-ID ugrozivši tako listu HSU, HSLS, HNS koju je nosio Silvano Hrelja i kojem je na koncu nedostajalo samo 8 glasova za prelazak izbornog praga i ulazak u županijsku skupštinu sa 2 mandata. Da u Istri sve bude odrađeno do kraja i „kako treba“ pobrinuo se osobno „general“ koji je u jeku izborne kampanje stigao u Istru kako bi sklapao neke sporazume čineći tako direktno štetu Silvanu Hrelji i njegovoj listi.

Opstrukcija uspjela, HSU odnosno Silvano Hrelja nije prošao u Istarskoj županiji, baš kao što ni BUZ nije uspio proći u Gradu Zagrebu,  a već sutra odnosno prvom prilikom će zasigurno i „general“ i Lazar Grujić pričati o suradnji i zajedništvu, i tako sve do potpunog međusobnog uništenja koje je ovakvim tempom veoma blizu… Ili će ipak nekim čudom u nekom trenutku doći do preokreta u kojem će razum konačno nadvladati sve „bolesti“, zablude, nesporazume i gluposti.

Sportski duh i borbeno srce u meni gleda u budućnost umirovljeničke opcije sa velikim optimizmom mada mi razum već izvjesno vrijeme šalje i neke drugačije signale. Bliži se vrijeme za donošenje odluke…

U Zagrebu, 19.05.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof. v.r.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika