Podjeli

Poštovani čitatelji našega istraživačkog portala, pozdravljamo vas u još jednoj kronici iz najljepšeg grada na dalmatinskoj obali, Trogira.  Hvala vam na vašim pozivima, mailovima i uglavnom dobrim kritikama. Nećemo se ni ljutiti na loše kritike ako imaju argumenata. Demokratsko smo društvo i normalno je da se u svemu ne moramo složiti. Ali, na početku moramo dati jedan kratki pregled na konstituiranje hrvatskog Sabora.

U hrvatski Sabor je ušao kao zamjena dožupanu splitsko-dalmatinskom Luki Brčiću, najdugovječniji načelnik jedne općine u Hrvatskoj, Vinko Zulim. Zulim je od 1993. godine načelnik općine Seget i jedan od utemeljitelja HDZ-a u Trogiru. Na početku zasjedanja Sabora Vinko Zulim je u saborskom kafiću napao lidericu Radničke fronte Katarinu Peović, porijeklom iz Segeta sa uzvikom da su joj preci bili koljači.

Da bi razumjeli situaciju moramo se vratiti u vrijeme Drugog svjetskog rata i 1942. kada je likvidiran glavar sela Vice Zulim Virulica i njegova žena Ivanica. Kata Poljičanin tada je bila vođa AFŽ-a Seget, a likvidaciju je naredio narodni heroj i partizanski zapovjednik Jozo Lozovina Mosor zbog navodnog pomaganja talijanskim fašistima.

Vinko Zulim je mnogo puta kritiziran u medijima zbog komunalne i prostorne zapuštenosti općine Seget, i nedostatka vode u zagorskom dijelu općine. A danas kuloari govore da je u dealu sa poduzetnikom Dankom Končarem, koji želi koncesiju na plažu hotela Medena. Navodno ima u planu gradnju marine u neposrednoj blizini. Vidjeti ćemo kako će ta epizoda završiti. Danko Končar je također u prijateljskim i poslovnim vezama sa SDP-om Trogir. Pravo zmajevo gnijezdo.

Idemo dalje, na trogirsku epizodu i omraženog gradonačelnika Trogira Antu Bilića. Zbog čega smo pokrenuli serijal iz Trogira, jest bahati i arogantan odgovor istog toga Bilića na pozive i elektronsku poštu vašeg urednika. Štoviše, da budemo precizni odbio je odgovoriti na pitanja koja smo poslali u sklopu istraživačkog članka. Nakon toga sve drugo znate, da mu je Davor Bernardić nudio neprolazno mjesto na listi za hrvatski Sabor, što je ovaj odbio. Više iz straha zbog toga što mu je povrijeđena taština, nego zbog suprostavljanja Bernardiću.

Nakon probijanja medijske blokade, sve više do stanovnika Trogira dopire i glas oporbe. Hrvatska demokratska zajednica Trogir sa zadnjim priopćenjem podigla je buru u gradu jer je Antu Bilića prozvala da mu se ljubav i briga za grad Trogir očituje u novčanim apoenima. Osim toga aktualna vlast u gradu Trogiru ne odgovara na prozivke na nepostojanje natječaja za ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Trogir, kao i na pitanja za privremene pročelnike. Oporba je otkrila slabosti aktualne vlasti, koja im odgovara neuvjerljivim i mlakim priopćenjem u kojemu nabrajaju klevete, zlonamjernosti i druge patetike.

I dalje traju odjeci sa zadnje sjednice Gradskog vijeća Trogira koju su neki nazvali povijesnom, zbog potpisivanja ugovora sa HNK Hajduk za gradnju kampa na lokaciji Divulje. Nakon te sjednice udruga Naš Hajduk proglasila je mandat predsjednika Hajduka Marina Brbića neuspješnim, pa je zbog toga Brbić se odlučio na odlazak. Presudili su mu loši rezultati Hajduka i neulazak u kvalifikacije za Ligu prvaka. Drugi odlazak čekati ćemo još samo deset mjeseci, kada će građani Trogira mandat Ante Bilića proglasiti neuspješnim, te mu poslati depešu za odlazak.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika