Podjeli

Iza nas su parlamentarni i europarlamentarni izbori, a u iščekivanju smo objava kandidatura za Predsjednika RH. Drugim riječima, u iščekivanju smo odluka trenutno dvojice najmoćnijih političara u RH, jer Zoran Milanović ima legitimitet od milijun glasova sa posljednjih predsjedničkih izbora RH, a Andrej Plenković sastavio je Vladu RH po treći put u nizu.

Naime, riječ je o dvojici veoma inteligentnih političara koji su povukli gotovo identične političke odluke.

S jedne strane, nakon što je HDZ postao relativni pobjednik parlamentarnih izbora i uz pomoć Domovinskog pokreta sastavio Vladu RH, a zatim pri niskoj izlaznosti od 21.35% potvrdio pobjedu na europarlamentarnim izborima kada je stranačka baza bila dovoljna za šest mandata Andrej Plenković odlučio je raspisati unutarstranačke izbore u HDZ-u i pokazati svima tko je i dalje najmoćniji političar u HDZ-u koji kontrolira političke procese u HDZ-u i RH. Za pretpostaviti je da tim koji će predložiti Andrej Plenković biti će uvjerljivo izabran bez ozbiljnih protukandidata na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

S druge strane, imamo aktualnog predsjednika RH Zorana Milanovića koji je istaknuo kandidaturu za reizbor nakon što je SDP izgubio oba izborna ciklusa doslovno u hodu za mnoge neočekivano iako je riječ o pomno promišljenoj strategijskoj odluci. Podvlačim pomno promišljenoj strategijskoj odluci, jer aktualni predsjednik RH istaknuo je kandidaturu u trenucima kada staro vodstvo SDP-a provodi unutarstranačke izbore i time onemogućio novom vodstvu koje tek treba biti izabrano da poništi odluku vodstva u odlasku. U slučaju poništenja SDP bi počinio političko samoubojstvo izgubivši sve poluge vlasti bez borbe, a bude li izabran netko tko Zoranu Milanoviću nije lojalan izbjegao je da izgubi potporu SDP-a u utrci za novi mandat na Pantovčak.

Iz konteksta možemo zaključiti kako je Andrej Plenković utišao sve one koje su se nadali njegovom odlasku u Brisel brzim raspisivanjem unutarstranačkih izbora u HDZ-u nakon dvije pobjede u nizu, a Zoran Milanović razoružao je potencijalnu unutarstranačku frakciju SDP-a koja ne bi bila sklona podržati njegovu kandidaturu za reizbor na Pantovčak i dobio je podršku vodstva SDP-a u odlasku.

Međutim, sada kada znamo da aktualni predsjednik RH Zoran Milanović ide po novi mandat očekuje se da će HDZ nakon što potvrdi novo staro vodstvo istaknuti kandidata koji će pobijediti Zorana Milanovića. Idealan tajming za početak kampanje bio bi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti iz Knina, a tko će biti HDZ-ov kandidat za Pantovčak biti će isključivo riječ o političkoj i strategijskoj odluci Andreja Plenkovića koji u zadnjih osam godina provodi sva kadrovska rješenja.

Svrsishodno navedenim iščekivanjima portal direktno.hr proveo je anketu na portalu pod nazivom “Kako srušiti Zorana Milanovića?”

Prilikom ispitivanja javnog mnijenja naveli su imena 11 kandidata, a na uzorku od 8.047 ispitanika pobijedio je bivši predsjednik HDZ-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko sa osvojenih 35% glasova.

Iza Tomislava Karamarka našao se novoizabrani europarlamentarac Davor Ivo Stier sa osvojenih 13% glasova, bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović sa osvojenih 12% glasova, romano pisac Miro Gavran sa osvojenih 12% glasova, aktualni potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić sa osvojenih 11% glasova, bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac sa osvojenih 9% glasova.

Nadalje, slijedili su potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa osvojenih 3% glasova, Mate Granić bivši ministar vanjskih i europskih poslova RH sa osvojenih 2% glasova, aktualni predsjednik Hrvatskog sabora RH Gordan Jandroković sa osvojenih 1% glasova, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved sa osvojenih 1% glasova i bivši predsjednik Vlade RH Zlatko Mateša sa osvojenih 1% glasova.

Andrej Plenković dobio je još jedan pokazatelj koga birači žele u utrci za Pantovčak na temelju uzorka od 8.047 glasova nakon što se osobno uvjerio na vlastite oči kako je cijela dvorana u Lisinskom pozdravila bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na Izvještajnom saboru HDZ-a uoči parlamentarnih izbora. Laički rečeno slučajnosti u životu i politici ne postoje pa kao što se slučajno nije gromoglasno pljeskalo Tomislavu Karamarku na njegov spomen da se nalazi u dvorani tako ga slučajno nije izabralo 35% ispitanika na uzorku 8.047 ispitanika.

Nakon dvije pobjede u nizu Andrej Plenković ima sve u vlastitim rukama i na njemu je odluka hoće li vratiti Pantovčak tako da istakne kandidaturu najprepoznatljivijeg i najjačeg HDZ-ovog kandidata koji je Zorana Milanovića pobijedio pet puta u nizu kao bivši predsjednik HDZ-a (dva puta europarlamentarni izbori, lokalni izbori, predsjednički izbori i parlamentarni izbori), a pritom već dva puta osvajao Pantovčak ili će zadržati tvrdu kohabitaciju između dva brda i nastaviti konfrontaciju sa Zoranom Milanovićem kao u prethodnom premijerskom mandatu.

Ako i dalje Andrej Plenković osluškuje puls naroda budući da mu je za uspostavu vlasti trebalo desno biračko tijelo tada će istaknuti kandidaturu Tomislava Karamarka kojeg je desno biračko tijelo biralo dok je vodio HDZ na platformi Domoljubne koalicije, a biralo bi ga i u nadolazećoj utrci za Pantovčak. U suštini stigao je trenutak da Plenković istakne Karamarkovu kandidaturu za predsjednika RH i zadovolji desno biračko tijelo u RH, kao i desno krilo HDZ-a.

Sanjin Baković mag.ing.pp.tp


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika