Podjeli

Poštovani predsjedniče, cijenjene kolegice i kolege,

 Danas mi je izuzetna čast reći dobru vijest za umirovljenike, za njih 24514, koji će dobiti sutra, dakle sutra prosječno 119,62 eura na svoje račune, a evo i zašto:

 Osiguraniku koji ostvaruje mirovinu samo prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a mirovina određena na osnovu navršenog mirovinskog staža i ostvarenih plaća, dakle uplate doprinosa, je manja od najniže mirovine, određuje se po službenoj dužnosti, najniža mirovina članak 90. Zakona o mirovinskom osiguranju.

Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju od 01.07.2018., NN br.115/2018. najniže mirovine povećane su dodatno 3,13%,a izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju od 01.01.2023. NN br.119/2022. najniže mirovine povećane su uz redovito usklađivanje mirovina dodatno još za 3%.

Tako od 01.01.2023.g.vrijednost najniže mirovine za jednu godinu mirovinskog staža iznosi 11,19 eura ili 94,31 kunu NN br.27/2023.

Temeljem moje inicijative prema ministru Marinu Piletiću, premijeru Andreju Plenkoviću i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a s obzirom na navedene zakonske promjene u određivanju najniže mirovine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u svojim bazama korisnika analizirao je visine mirovina za 106 000 korisnika koji primaju mirovine, čija je visina određena prema ostvarenim plaćama, a potencijalno bi im povećana najniža mirovina mogla biti veća od mirovine koju sada primaju, te je u skladu sa Zakonom, automatskim putem bez donošenja rješenja odredio i uspostavio isplatu najniže mirovine kao povoljnije od mirovine određene prema plaćama i doprinosima, koja je do sad bila u isplati za 24514 korisnika uz isplatu pripadajuće razlike mirovine. Prosječna isplata razlike mirovine iznosi 119,62 eura, neki će dobiti možda 5 eura, neki možda 200 eura, ovisi o duljini u kojoj su proveli u toj poziciji, isplatiti će se na račune korisnika u bankama, odnosno putem Hrvatske pošte, isplata počinje danom 15.06.2023. godine. Ukupno potrebna sredstva 2.932,401 euro, ili 22.094,000 kuna.

Svih 54514 korisnika kojima je određena isplata najniže mirovine kao povoljnije dobiti će o tome na kućnu adresu obavijest HZMO.

Ovo je za mene bio poseban izazov, riješiti u tišini i dokazati da institucije mogu i moraju povremeno analizirati stanje o pravima umirovljenika i korigirati ih. Ovo bi svakako bila dužnost umirovljeničkih predstavnika u Upravnom vijeću HZMO, kao i članova nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a ne pozivati se na neka druga rješenja.

Na kraju, zahvaljujem svim institucijama, ali svakako mojem i Vašem kolegi bivšem zastupniku Željku Šemperu iz Koprivnice na suradnji, strpljenu i prilici da ovaj problem riješimo institucionalno kako bi i trebalo u svakoj razvijenoj demokratskom društvu.

Hvala lijepa!

Silvano Hrelja


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika