Podjeli

Prema svojem programu i djelatnostima na očuvanju crnogorske kulture i identiteta Crne Gore, Savez Crnogoraca Hrvatske i Prijateljsko društvo Croatica Montenegrina organizovali su, u prostorijama Kulturnog društva „Napredak“ u Zagrebu, promociju Zbornika znanstvenih radova           NEZAVISNA I EUROPSKA CRNA GORA ILI VELIKA SRBIJA, u izdanju Fondacije Sveti Petar Cetinjski.

Promotori u organizaciji Fondacije bili su: Milorad Aleksić, direktor Fpndacije, Slavenko Jovanović, publicista i član Fondacije, mag. sc. Aleksandar Čogurić, profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, magistar i doktorant Ana Pejović, doktorand teorije moderne umjetnosti UDG i dr. sc. Cvetko Pavlović, publicista i akademik DANU.

Te gospoda s hrvatske strane: Mons. prof. dr. Juraj Kolarić, dr. sc. Josip Pećarić, član HAZU, književnik Mile Pešorda član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti, Zdravko Gavran publicista i Zdravko Mikulić geopolitičar.

Manifestaciji je prisustvovala Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica

U ime organizatora manifestaciji su prisustvovali: Ivan Valek, teolog i Ljubo Radović, sekretar Saveza Crnogoraca Hrvatske.

Promociji je prisustvovao veći broj zainteresovanih građana.

Učesnici manifestacije podsjetili su na lik i djelo, nedavno preminulog, prof. dr. sc. Milorada Nikčevića, člana DANU i Hrvatske kraljevske akademije.

Nekoliko promotora je u cjelosti predstavilo svoje znanstvene radove pa se može reći da je ova manifestacija bila i promocija Zbornika i znanstveni skup na istu temu koji će se radovi dodati drugom izdanju Zbornika.

Cilj ove manifestacije je da se široj hrvatskoj, crnogorskoj, europskoj i svjetskoj javnosti predstave velikosrpske pretenzije na tuđe teritorije i ulogu Srpske pravoslavne crkve u ostvarivanju te ideologije.

Teolozi, znanstvenici, publicisti i drugi učesnici u realizaciji manifestacije dogovorili su se da nastave aktivnosti na te i slične teme tako što će se nastaviti s organizacijom okruglih stolova i znanstvenih skupova u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te iste predstavljati javnosti putem sredstava javnog informisanja.

Informaciju potpisuje Ljubo Radović


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika